Poštovanje, Moja žena je primljena u opštu bolnicu u ponedjeljak.uradjen je ultrazvuk,sve je ok,CTG isti dan usporen a pošto je termin taj dan ostavljena je u bolnici,narednih dana ctg uredan kao i cijela trudnoća koja se vodila u bolnici,u subotu su počeli trudovi a u nedjelju se porodila.Doktorica koja ju je porodila rekla je da je bio težak porod sa komlikacijama,pupčanik oko vrata,izvučena je na vakuum.Beba teška 4.XX duga 5X cm.Prilikom poroda oštećen živac desne ruke i veliki kefahematom na tjemenu (koji se povukao u potpunosti),potpuni krvavi podlivi oba oka i modro lice. Dijagnoza specijaliste na ortopediji:XXXXX sa refleksnim micanjima šake. Terapija Vojta metoda,četiri vježbe, četiri puta dnevno u razmaku od oko tri sata.Vježbe dovode dijete do velikog plača, a vrijeme izvođenja, mjeseci,godine. Do prvih znakova eventualnog napretka proći će minimum par mjeseci.Paralelno moramo raditi vježbe na ruci konstantno da dijetetu ne atrofiraju mišići. Posljedice 70% trajno oštećenje ruke (po statistikama). Nakon poroda doktorica upita suprugu da li je znala da je dijete krupno a ista je radila ultrazvuk u ponedjeljak na modernom aparatu za ultrazvučnu dijagnostiku. Žena je izgubila mnogo krvi (onesvijestila se na kraju poroda) a tek treći dan nakon poroda vade joj krv i kažu da mora ostati u bolnici par dana jer ima 2.7-2.9 litara krvi.Puštena je na svoju odgovornost s tim da pije ampule za malokrvnost. Pošto je ovo očita greška doktora od procjene da li žena(visoka oko 160 cm) može roditi prirodnim putem ili carskim rezom do samog poroda svakako želim da tužim bolnicu kako za oštećenje dijeteta tako i za pretrljene duševne boli kako majke tako i mene u sadašnjosti i vremenu koje nas čeka. PITANJE: Interesuje me Vaše mišljenje o ovom slučaju i savjet kako da postupim ispravno. Ja još trebam da dobijem stručno mišljenje za sud neutralnog doktora o potvrdi mojih navoda.Znam da treba da prođe do pola godine dok se ne uvidi koliko je oštećenje bebine ruke.Ali ja želim pripremiti eventualnu dodatnu dokumentaciju na vrijeme,mogu se izgubiti nalazi iz bolnice za pola godine ili slično. Liječnici su podbacili, mojoj ženi i meni ostaje dugogodišnja borba da vratimo u funkciju ruke djeteta,djeteta kojemu je uskraćeno bezbrižno djetinjstvo u zamjenu za plač.Mi čemo u ovome uspjeti ako Bog da ali neko mora i da plati za svoje greške i nepravdu koju su nam učinili. S poštovanjem,

Poštovani,

Pre svega nam je veoma žao zbog svih muka kroz koje ste prošli i još uvek prolazite, želimo brz oporavak majci i detetu.

Nažalost, ovaj portal je namenjen građanima Srbije, i pored sve želje da vam pomognemo, ne poznajemo pravo drugih država.

Pokušaćemo da vam damo osnovne smernice za koje mislimo da se ne razlikuju bez obzira na pravni sistem.

Radi se o veoma složenom slučaju gde i najmanji propusti mogu dovesti do toga da izgubite sudski spor, stoga, angažujte advokata i to po mogućstvu nekog koji je već radio slične slučajeve. Dalja postupanja vršite samo na osnovu dogovora sa advokatom.

Zavisno od dogovora sa vašim advokatom, postoji mogućnost da protiv  odgovornih lekara (ukoliko su postojali ozbiljni propusti) podnesete i krivičnu prijavu.

Svakako biće vam potrebno i mišljenje veštaka medicinske struke.

S Poštovanjem,

Pro Bono