Poštovani, mi kao firma smo tuzili fizičko lice radi neizmirenog duga prilikom korištenja vozila, u pitanju je Rent A Car. Presuda je stigla u našu korist nakon čega je tuženi predao prijedlog za povraćaj u pređašnje stanje koji je takođe odbijen jer se tuženi nije ni pojavio na sudu. Mene interesuje, sta mi sad trebamo da uradimo da se izvrši presuda iako nisam sigurna dali tuženi posjeduje išta od imovine na sebi. I dali Zahtjev za izvršenje presude mora da napise pravnik? Unaprijed hvala

Postovani,

Prvo, potrebno je da presuda ima pecat pravosnaznosti i izvrsnosti kako bi bila podobna da bude izvrsna isprava u izvrsnom postupku.

Zatim, potrebno je da podnesete predlog za izvrsenje na osnovu izvrsne isprave – presude i da navedete sredstva izvrsenja: nepokretnost (proveriti u katastru ili sudu da li to lice ima nepokretnosti na svoje ime), pokretnosti (pronaci adresu prebivalista ili adresu trenutnog stanovanja na kojima traziti izvrsenje), zarada (podatke da li je to lice zaposleno i ako jeste podatke o poslodavcu). Koji sud ce biti nadlezan zavisi ce od sredstva izrsenja za koje ste se opredelili.

Predlog za izvrsenje je formalan akt pa je stoga nasa preporuka da ga pise strucno lice-pravnik odnosno advokat.