Pitanje: Uglavnom posto sam razveden radi se o neplacanju alimentacije. Imam maloletno dete koje zivi sa majkom. Razveden sam 18.11.2004. godine.Od tada tece moja zakonska obaveza da placam alimentaciju 20% od plate. Medjutim,odmah posle razvoda ja i supruga se mirimo i nastavljamo svi troje da zivimo zajedno u zajednickom stanu.Dakle zivimo vanbrcno ali ipak zajedno,sa detetom. Da bi kasnije(27 meseci kasnije) doslo i do stvarnog razvoda,prodajemo stan 12.marta 2007.i od tada ja zivim sam a dete sa majkom. Posto smo zajedno ziveli u periodu 18.11.2004.-12.3.2007. ja za to vreme nisam placao alimentaciju jer smo ziveli zajedno. 16.1.2008. bivsa supruga podnosi tuzbu i trazi da joj nadoknadim sve te mesece tj za period 18.11.2004 – 1.10.2007.,sto sa sudskim troskovima iznosi oko 200 000 din. Ja novac nemam,sudski izvrsilac iz Cetvrtog opstinskog suda dolazi u moj stan na plenidbu stvari.Nije nista zaplenjeno jer nemam stvari vrednih plenidbe. Posle razvoda ja sam nezaposlen i nisam mogao placati alimentaciju. Dok smo zajedno ziveli radio sam u radnji koja se vodila na moju bivsu suprugu,tako da sam kao i ona izdrzavao dete. Smatram da je moja bivsa supruga iznela krive podatke i da ja nisam duzan platiti alimentaciju unazad za onaj period koji smo ziveli zajedno,dakle za period 18.11.2004.- 12.3.2007. Da napomenem da alimentaciju uredno placam od januara 2008. i imam da placam jos tri meseca jer mi tada cerka postaje punoletna. Sve ove godine ja sam zvanicno nezaposlen i izdrzavam se od povremenih poslova.Opstinski sud po sluzbenoj duznosti je vrsio istrazne radnje da vidi da li treba da pokrene krivicni postupak.Ja sam im dostavio uplatnice sto sam placao alimentaciju,takodje sam nesto malo novca placao i unazad za period za koji tuziteljka potrazuje novac.I te uplatnice sam dostavio Sudu i u Sudu su mi rekli da nece podnositi krivicnu tuzbu protiv mene. Koja su moja prava?Da li ja moram podneti tuzbu kako bi sprecio ponovnu plenidbu stvari iz stana? Ja znam da moja bivsa supruga moze da me tuzi na svaka 4 meseca jer njeno potrazivanje nikad ne zastareva. Zelim znati da li ja mogu pobiti tuzbom ili bilo kako njeno potrazivanje za period kada smo zajedno ziveli jer za to vreme ja sam dete izdrzavao jednako kao i majka.To je period od 27 meseci a tuziteljka od mene potrazuje alimentaciju za 34 meseca. Znam da me tuziteljka moze tuziti ponovo,ponovo traziti plenidbu stvari iz stana.Nema mi sta zapleniti jer zivim u stanu od 16m ,nemam auto ili neke druge imovine.No plasim se da mi moze traziti da mi stan ide na javnu prodaju i tako da ona bude namirena.Takodje se plasim koliko godinama moze da naraste to njeno potrazivanje koje je 2008. bilo oko 200 000 din ili tada oko 2500 evra. Bio bih vam zahvalan ako mi mozete odgovoriti koje su moje mogucnosti i sta mogu ocekivati.

Pošto se vaše pitanje sastoji iz više segmenata, odgovorićemo na svaki ponaosob.

1.Vaša supruga  je 16.1.2008. podnela  predlog za izvrsenje zbog neplaćanja alimentacije za period od 18.11.2004 – 1.10.2007.,  na osnovu kog je sud doneo Resenje o izvrsenju.

Prvo, potraživanje po osnovu izdržavanja zastareva za tri godine od dospelosti svakog pojedinog davanja shodno članu 372 Zakona o obligacionim odnosima, tako da se predlog mogao odnositi samo na period od 16.01.2005. do 12.3.2007., a za period od   18.11.2004. do 16.01.2005. potraživanje je zastarelo.

Činjenicu da je potraživanje u tom periodu zastarelo kao i činjenicu da ste u periodu od 18.11.2004.-12.3.2007. ziveli zajedno i da ste u tom periodu faktički izdržavali svoje dete trebalo da istaknete u zalbi na resenje u roku od tri dana od dana prijema resenja.

Na osnovu tog Resenja koja je postalo pravosnazno(jer niste uložili žalbu), protiv vas se sprovodi izvršni postupak, radi naplate potrađivanja na ime alimentacije i sudskih troškova. Zbog toga sudski izvršitelj je već preuzeo određene izvršne radnje – popis i procenu pokretnih stvari. Ukoliko bude ponovo zakazano izvršenje, možete na Zapisnik izneti sve činjenice koje idu vama u korist, ali nažalost niste iskoristili pravne lekove i sredstva koje ste imali.

Sredstva izvršenja pred pokretnih stvari i zarade mogu biti i nepokretnosti, ali je potrebno da iznos potraživanja bude srazmeran vrednosti nepokretnosti.

2.Što se tiče iznosa glavnog duga, na taj iznos se obračunavaju zatezne kamate od momenta dospelosti pa do naplate( npr. svaka rata alimentacije dospeva  u toku sledećeg meseca, a troškovi sudskog postupka dospevaju u roku od 8, odnosno 15 dana od dana prijema presude) a obračunavaju se i troškovi izvršnog postupka. Kao što vidite, tačno je da se vaš dug svakim danom uvećava. Jedino uplatom dela duga, smanjuje se iznos glavnog duga i samim tim zatezne kamate na taj iznos.

3.Dalje , članom 195 Krivičnog zakonika  nedavanje izdržavanja predstavlja krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, pa je stoga dobili poziv iz tužilaštva, ali je utvrđeno da postoje opravdani razlozi zbog kojih niste bili u stanju da plaćate izdržavanje.