9.2.2009 je došlo do raskide vanbračne zajednice sa dotičnim gospodinom zbog nasilja u obitelji te je dobio godinu dana uvijetne i psihosocijalnog tretmana.Kome god da se obratim od suda na kojemu je donešena presuda,Centra za soc.skrb i policije nitko mi nemože odgovoriti tko je zasdužen za gospodinovo liječenje.Na sudu me upučuju na Centar,sa Centra na sud i tako u krug.Dotičan naziva,šalje pogrdne poruke i čeka nas na cesti,a kada se obratin policiji govore da to nije u njihovoj nadležnosti jer nema prijetnje smrču,a iz centra je odgovor da je to nažaliost djetetov otac i da je takakv kakav je.Molim Vas da li postoji netko tko je nadležan za njegovo liječenja i kome se mogu obratiti i šta poduzeti da se to napokon riješi i da ostavi i dijete i mene na miru u one dane kada nema pravo posijeta.Hvala.

Postovana,

s obzirom da mi dajemo odgovore na pitanja koja podpadaju pod nadleznost srpskog prava necemo uspeti sa sigurnoscu da Vam pruzimo odgovor, ali Vam mozemo dati savete koji bi u nasem pravnom sistemu doveli do rezultata, a s obzirom na teznju ka unifikaciji „modernijih“ krivicnih dela na Balkanu i svojevrsnu prepisivacku zakonodavnu politiku zemalja u okruzenju, verujem da se ni u Hrvatskoj krivicnopravni instituti ne razlikuje previse, makar kada je ovo krivicnodelo u pitanju.

Dakle, sto se tice pretnji, one predstavljaju krivicno delo  Nasilje u porodici, bez obzira sto nisu pretnje smrcu, jer svako ugrozavanje spokojstva, dusevnog stanja, odnosno svako bezobzirno ponasanje prema clanu porodice se tretira kao ovo krivicno delo. Ponavljam, tako je u srpskom pravu, ali sam 99% siguran da se hrvatsko pravo ne ogranicava samo na pretnje smrcu  kada je u pitanju radnja izvrsenja krivicng dela Nasilje u porodici, kako taj policajac govori.

Vi treba da podnesete novu krivicnu prijavu protiv bivseg supruga, najbolje je da odete pravo u policiju, da kazete da zelite da podnesete krivicnu prijavu i odmah pokazete poruke koje Vam je slao, da bi oni napravili sluzbenu belesku, koju bi odmah prosledili sa krivicnom prijavom nadleznom Tuzilasvu. Tako cete ustedeti vreme.

Sto se tice „psihosocijalnog“ tretmana, iz Vaseg pisma mogu samo da pretpostavim da mu je izrecena neka mera bezbednosti, ukoliko je psihijatriski bolesnik ili zavisnik od droge ili alkohola, koju inace sprovodi sud koji je tu meru izrekao, posto ste pitali kome da se obratite odgovor je sudu. Naravno, sve sto sam izneo odnosi se na srpsko pravo, drugim recima na ovo pitnje bi odgovor dobio neki gradjanjn Srbije, da se nadje u Vasoj poziciji, ali verujem da ni u Hrvatskoj nije mnogo drugacije, proverite, pa nas izvestite kako se razvija situacija.

Pro Bono