POSTOVANI,HTEO BIH DA ZAMOLIM ZA ODGOVOR POSTO MI STVARNO NIJE TOTALNO JASNO OVE GOD MAJA MESECA PROIV MENE PRILIKOM SASLUSANJA U POLICIJI MI JE RECENO DA CE BITI POKRENUT KRIVICNI POSTUPAK PROTIV MENE A SAD CU I OBIJASNITI RAZLOG.POMENUTOG MESECA OVE GOD JESAM IZVRSIO DELO KAKO GA ONI NAZIVAJU NEZNAM NI SAM KRIVICNO RADI SE O TOME DA SAM COVEKU U PLASTENIKU IZVADIO 90KG MLADOG KROMPIRA PA ME JE ISTI I VIDEO NA LICU MESTA GDE MI JE TOM PRILIKOM ZAPISAO REG BR TABLICA NA VOZILU A UJUTRU POLICIJA ISTI NASLA I ODUZELA. ISTOG DANA POZVAN SAM NA SASLUSANJE I REKLI SU MI DA CE PROTIV MENE PODNETI KRIVICNU PRIJAVU. SAMO BIH VAS ZAMOLIO POSTO NEZNAM KOLIKA STETA TREBA BITI U OVAKVOM SLUCAJU DA BI MOGLI POKRENUTI KRIVICNI PRIJAVU AKO JE KROMPIR VRACEN VLASNIKU I DA VLASNIKU NIJE VESTACENO POSLE STETE KOLIKA MU JE PRICINJENA STETA NA LICU MESTA VEC JE SAMO POLICIJA IZASLA NA UVIDJAJ U PLASTENIKU A ON NEZELI DA ME TUZI PO PRIVATNOJ TUZBI I DA LI TUZILAC MOZE ODBITI PRIJAVU POLICIJE AKO UVIDI DA JE STETA MANJA NEGO STO JE ZAKONOM PROPISANO TO JEST NI JA NEZNAM KOLIKA TREBA STETA BITI ILI KAKO DA SE UOPSTE U VEZI TOGA INFORMISEM DALI JE PODNETA PRIJAVA ILI NE UNAPRED HVALA.P.S.

Postovani,

Izvrsili ste krivicno delo kradja iz clana 203 Krvivicnog zakonika, odnosno ukoliko taj krompir nije vredeo na trzistu vise od 15.000 dinara Sitno delo kradje iz clana 210 krivicnog zakonika, stav 3  jer je delo izvrseno na stetu gradjana, dakle oduzeli ste krompir komsiji, a ne nekoj da kazemo instituciji (npr. PKB-u)

U pitanju je delo koje se goni po privatnoj tuzbi, a ne po sluzbenoj duznosti, a samo od vlasnika plastenika zavisi da li ce vas goniti ili ne, vec je morao da pokrene postupak, tako da mozete saznati u sudu da li  protiv Vas postoji privatna tuzba, porebno je samo da odete do pisarnice suda i pitate. Suma nije bitna za ovo delo, mogli ste da oduzmete i nekoliko kilograma pa da podigne privatnu tuzbu, istina, postoji institut Krivicnog zakonika koji se naziva Delo malog znacaja, ali Vas slucaj se ne podvodi pod taj institut. Ukoliko ste plastenik obili ili provalili, ili u njega usli savladjuivanjem mehanickih ili drugih prepreka, onda je u pitanju krivicno delo Teska kradja clan. 204 Krivicnog zakonika i tuzilastvo ce Vas goniti po sluzbenoj duznosti. To sto je krompir vracen verovatno ce Vas spasiti da se protiv Vas ne vodi postupak ako je u pitanju delo iz 210 Kz, osim ako komsija ne zeli da „tera“ pravdu, a posto on ne zeli da Vas tuzi, kao sto to Vi kazete, mislim da nema razloga za brigu. Svakako proverite u sudu.

Pro Bono