Postovani, potreban mi je pravni savet u vezi putnickog vozila. Ja sam vlasnik automobila. Taj auto se vodi na mene, ja ga nikad nisam vozila, vozio ga je moj decko, sa kojim nisam vise u vezi. On je taj auto prodao trecem licu koga ja ne poznajem. Meni sada stizu kazne za parkiranje, jer ta treca osoba ne placa. Te kazne su placene od strane mog bivseg momka, sa kojim nisam u najboljem odnosu, samo sam ga obavestila za kazne. Kako ja mogu da se zastitim,jer sam fakticki izigrana. Da li ta treca kojoj je auto prodat moze da vozi auto bez ovlascenja, jer ja ga nisam dala, jedino ako su nesto sami sredili bez mene. Sada za par dana istice registracija automobila. Znam da ja moram licno da registrujem i da izvrsim prenos vlasnista. Ako auto ostane ne registovan, a trece lice i dalje vozi taj auto, da li cu i ja dalje snositi odgovornost, da li ce meni stizati opomene? Molim Vas da mi pomognete sta je najbolje da uradim i kako da se zastitim , a da zakon bude na mojoj strani? S postovanjem, O.

Poštovana,

Neplaćene kazne za parkiranje su i najmanji problem koji je mogao da nastane iz ovakve situacije. Sadašnji vlasnik automobila je mogao da izvrši neko krivično delo; izazove saobraćajnu nesreću ili koristi se automobilom pri izvršenju nekog drugog krivičnog dela.

Tada nastaju problemi za Vas, policija će „zakucati na vaša vrata“ jer se vi i dalje vodite kao vlasnik a pri tom nemate nikakav dokaz da ste automobil prodali, morali biste da dokazujete da vi više niste vlasnik, da prikupljate izjave svedoka itd.

Ovo je najgora mogućnost, koja se ne mora ostvariti ali svakako ste u nepovoljnoj poziciji.

Tražite od sadašnjeg vlasnika da zaključite Ugovor o kupoprodaji vozila, možete se obratiti nekoj od brojnih agencija. Dalje zahtevajte od vlasnika da izvrši „prenos vlasništva“ kako bi se saobraćajna dozvola izdala na njegovo ime. Ako sadašnji vlasnik odbije da izvrši „prenos“ obavezno insistirajte da zaključite Ugovor o kupoprodaji, u nepredviđenim slučajevima Ugovor će vam služiti kao dokaz da niste više vlasnik vozila.

Ukoliko  odbije da zaključite pisani Ugovor, pokušajte da  u najbližoj policijskoj stanici date izjavu o ovim okolnostima, navedite sve činjenice koje  ste izneli u ovom pitanju, policija će vam predati kopiju vaše izjave koja vam može koristiti kao dokaz, (ovo sve u slučaju da vlasnik odbije da zaključi Ugovor i izvrši „prenos vlasništva“).