Postovani, pre oko 3 meseca umro mi je tata. Ostale smo mama, sestra i ja. Ni ja ni sestra nismo na adresi nase porodicne kuce, samo mama (prima porodicnu penziju). Pozivi za ostavinski postupak jos nam nisu stigli, a na tatu se izmedju ostalog vodi i auto. Mene zanima da li pre ostavinskog resenja smemo da vozimo taj auto i sta bi nam trebalo za njegovu registraciju u martu 2011., s obzirom da se slazemo da se sve (ukljucujuci i auto) prevede na mamu (koja ne vozi)? Hvala unapred.

Poštovana,

Iako je odredbom čl. 92 Zakona o vanparničnom postupku  („Sl. glasnik SRS“, br. 25/82 i 48/88 i „Sl. glasnik RS“, br. 46/95 – dr. zakon i 18/2005) predviđeno da; Kad je neko lice umrlo ili je proglašeno za umrlo, matičar koji je nadležan da izvrši upis smrti u matičnu knjigu umrlih, dužan je da u roku od 30 dana po izvršenom upisu dostavi smrtovnicu ostavinskom sudu. Postupanje matičara po navedenoj odredbi više je izuzetak nego pravilo.

Za informacije o pokretanju ostavinskog postupka pogledajte ovde. Na osnovu ostavinskog rešenja vaša majka će se legitimisati kao vlasnik vozila.