Postovani, moj otac je umro pre 15 godina a ostavinski postupak do danas nije pokrenut. Sestra ce uskoro doci u Srbiju i dogovorile smo se da pokrenemo postupak. Problem je sto ne mogu da pronadjem resenje o vlasnistvu nad nepokretnoscu (u pitanju je stan). Pronasla sam samo uplatnice o otkupu stana od firme u kojoj je otac radio. Sta da radim? Odakle da pocnem? Unapred hvala

Poštovana,

Prvo se obratite Službi za katastar nepokretnosi nadležnoj za teritoriju Opštine na kojoj se nalazi stan ili zemljišno knjižnom odeljenju suda, zavisno od toga da li je za vašu opštinu formiran katastar nepokretnosti.

Ako od Suda ili Katastra dobijete informaciju da stan nije uknjižen ili vaš otac nije uknjižen kao vlasnik, obratite se preduzeću od koga je vaš otac otkupio stan. Ukoliko preduzeće više ne postoji obtratite se Arhivu koji čuva dokumentaciju preduzeća.

Možete pokušati i u Sudu, iako sudovi nisu u obavezi da čuvaju primerke ugovora više od 10 god. obično ih čuvaju i duže, za više informacija obratite se sudu nadležnom za teritoriju vaše opštine.