postovani,prosle godine u avgustu izazvao sam sabracajnu nezgodu. naime skretao sam iz ulice gde je zabranjeno skretanje ulevo, u tom trenutku na mene je naleteo motocikl i udario u zadnji deo mog vozila.osoba na motociklu je polomila ruku. pritom sam imao skoro 2 promila alkohola u krvi. molim vas da mi date odgovor, da li mi se sudi po novom ili starom zakonu,koje su posledice svega,kako postupiti i da li mogu biti osudjen na zatvorsku kaznu i koliko? unapred hvala.

Postovani,

Vama ce  suditi po Krivicnom zakoniku koji je stupio na snagu 2005 godine ( a koji je izmenjen i dopunjen nekoliko puta ) odredba clana 297 st.1 Krivicnog zakonika  (Teska dela protiv bezbednosti javnog saobracaja) nije menjana, njom je predvidjena kazna od jedne do osam godina zatvora. Vec sam nekoliko puta isticao da je nerazumno prejudicirati sudske odluke, zaista zavise od mnogih kako vidljivih, tako i nevidljivih faktora. Da bih vam pojasnio koliko je nezahvalno predvideti presudu navescu Vam sledece; naime krivcno delo Nasilje u porodici kao siroko rasprostranjeno sankcionise se sirom Srbije, ali na prilicno razlicite nacine, recimo bivsi Okruzni sud u Beogradu je okrivljene sankcionisao iskljucivo zatvorom za ovo delo (100% kazne zatvora) dok je Okruzni sud u Valjevu za isto delo sankcionisao samo uslovnim osudama (takodje 100%). A, udaljnost Valjeva i Beograda jedva da iznosi 100 kilometara. To su te „nevidljive“ razlike koje postoje i koje kroje mnoge sudbine, pored onih vidljivih, tj.okolnosti koje konkretno postoje i koje ce Vam kao olaksavajuce i oezavajuce okolnosti odrediti kaznu. S obzirom da ste imali toliko alkohola i da ste napravili sve sto ste napisali mozete biti izuzetno zadovljni ako ne dobijete zatvorsku kaznu, pogotovo ako ste problematican vozac, u smisli ranije prekrsajne i krivicne osudjivanosti.

Podaci navedeni u odgovoru za krivicno delo Nasilje u porodici  su preuzeti iz casopisa „Javno tuzilastvo, policija, krivicni sud i suzbijanje kriminaliteta“  str.146-147 Izdavac Udruzenje javnih tizilaca i zamenika javnih tuzilaca Srbije. Beogad 2008 godine