Poštovani, Kao preduzetnik obavljao sam usluge za javno preduzece koje se bavilo stambenim uslugama i izgradnjom. Medjutim, preduzece je u jednom trenutku upalo u tesku finansijsku situaciju te su mi iz naseg poslovnog odnosa ostali u obavezi da isplate vise miliona dinara. Racun im je vec duze vreme blokiran. Preduzece u svojoj imovini ima malo pokretnih stvari iz kojih bi se mogao naplatiti, ali ima dva lokala (nekretnine) na kojima je javno preduzece upisano kao korisnik, a kao vlasnik Republika Srbija. Pravnik iz tog javnog preduzeca mi je rekao da na tim nekretninama ne mogu pokrenuti izvrsni postupak. Napominjem da se preduzece bavilo privrednom delatnosti od kojih je isplacivalo zarade i ostale prinadleznosti, i da su lokale sami izgradili, svojim sredstvima. Zanima me da li mogu pred sudom pokrenuti sudski postupak izvrsenja na ovim nepokretnostima? Posto je opstina osnivac ovog javnog preduzeca, da li na bilo koji nacin ona kao osnivac moze da odgovara za njegove obaveze? Molim Vas da mi sugerisete i neke druge mogucnosti u cilju namirenja mojih nespornih obaveza. Takodje napominjem da za ceo dug imam urednu dokumentaciju, ugovore, otpremnice, racune, overene situacije itd… Hvala unapred.

Poštovani,

Vi možete protiv izvršnog dužnika podneti sudu predlog za izvršenje u kome u smislu člana 49 Zakona o izvršnom postupkpu moraju biti naznačeni izvršni poverilac, izvršni dužnik, izvršna ili verodostojna isprava, obaveze izvršnog dužnika, sredstva i predmeti izvršenja, kao i drugi podaci neophodni za sprovođenje izvršenja.

Važno je napomenuti da ste uz predlog za izvršenje dužni da priložite izvršnu ili verodostojnu ispravu u originalu ili overenoj kopiji iz koje će se videti visina i osnov vašeg potraživanja.

Ako bi ste kao sredstvo izvršenja opredelili izvršenje na nepokretnosti, potrebno je da uz predlog za izvršenje podnesete izvod iz javne knjige, kao dokaz o tome da je nepokretnost upisana kao svojina izvršnog dužnika. Medjutim ako je pravo na nepokretnosti u javnoj knjizi upisano na drugo lice, a ne na izvršnog dužnika, izvršni poverilac je dužan da podnese ispravu koja je podobna za upis prava svojine izvršnog dužnika, koja mora imati sva svojstva koja se po pravilima o javnim knjigama traže za upis prava svojine, što bi u vašem slučaju bili sudska presuda ili upravno rešenje.

Za vas je značajno da u predlogu za izvršenje vi  kao izvršni poverilac možete pored izvršenja na nepokretnosti alternativno predložiti i druga sredstva izvršenja predviđena odredbama Zakona o izvršnom postupku a to su izvršenje popisom, procenom i prodajom stvari izvršnog dužnika i izvršenje na računu izvršnog dužnika.

Kako ste vaše pravo na naplatu potraživanja ostvarili u poslovnom odnosu sa izvršnim dužnikom u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost da relizujete potraživanje od drugog subjekta, odnosno ne postoji mogućnost prenosa potraživanja radi naplate na drugog, što bi u vašem slučaju bila Opština kao osnivač izvršnog dužnika, to vam kao jedina mogućnost ostaje da podnesete sudu predlog za izvršenje protiv izvršnog dužnika -preuzeća sa kojim ste bili u poslovnom odnosu u kome ćete vi kao izvršni poverilac opredeliti jedno ili više napred navedenih sredstava izvršenja.

Predlog za izvršenje je formalan akt, pa vam preporučujem da ga piše stručno lice pravnik, odnosno advokat.

Stručni saradnik za izvršni postupak
Nemanja Protić, diplomirani pravnik