Postovani, pre 2 godine dobila sam kredit kod banke 15 000 €.Posle godinu dana redovne otplate,ja sam ostala bez zaposlenja i nisam mogla da nastavim placati rate.Inace slabog sam finansijskog stanja. Banka je pokusala da zirantima odbija od plate ratu,medjutim jedan zirant je u medjuvremenu ostao bez zaposlenja,a drugi je opterecen svojim zaduzenjima tako da banka nemoze na taj nacin naplatiti dug. Proslo je godinu dana od neplacanja rata ,posle opomena kredit je predat na sud,zajedno sa zirantima. Interesuje me koji su prvi koraci i kako tece sudski postupak. Napominjem da ni ja ni ziranti NEMAMO nikakve imovine na sebi. Sta se radi u tom slucaju?Da li mogu zirantima naskodit,recimo zatvorom ili sl. Molim Vase misljenje o ovom slucaju.

Poštovani,

protiv Vas i vaših jemaca(žiranata) banka je pokrenula izvršni sudski postupak u cilju naplate potraživanja.

Banka je podnela nadležnom sudu Predlog za izvršenje, u kom je opredelila sredstvo izvršenja na osnovu podataka koje ste im dostavili prilikom zaključenja Ugovora o kreditu.

Sredstva izvršenja mogu biti vaše nepokretnosti, ili pokretne stvari na adresi vašeg prebivališta, ili vaša zarada (ako ste zaposleni tokom trajanja izvršnog postupka).Kako ste naveli da niste zaposleni, najverovatnije će izvršenje biti sprovedeno na vašim pokretnim stvarima(videti temu na našem sajtu izvršenje na pokretnim stvarima).

Na osnovu tog  predloga sud će doneti Rešenje o izvršenju na koje imate pravo žalbe u roku od tri dana od dana dostavljanja rešenja. U žalbi možete navesti sve činjenice i dokaze koje idu vama u korist (npr. da ste isplatili deo duga i dostavite uplatnice).

Ukoliko sud ne bude mogao da sprovede izvršenje na predloženim sredstvima izvršenja, a banka kao izvršni poverilac ne bude imala novih predloga, sud će obustaviti postupak.