Postovani , molim Vas za sto hitniji odgovor jer mi je urucen poziv za osumnjicenog u postupku pred Osnovnim sudom zbog krivicnog dela iz cl.209/3KZ a ja nemam sredstava za branioca . Molim Vas odgovorite mi sta mogu da ocekujem od istraznog sudije , obzirom da sam kredit Fonda za razvoj RS namenski potrosila /postoji sva potrebna dokumentacija/ ali zbog poznatog ekon.stanja, posle 3 godine vise nisam bila u stanju da kredit otplacujem. Istina je da sam prekrsila ugovorne obaveze ,ali je istina i da Fond za razvoj RS ima hipoteku uspostavljenu nad imovinom , pa me zanima sta sve treba da preduzmem da bi se odbranila. Napominjem da sam svu trazenu dokumentaciju pokazala MUP. Kakva je zaprecena kazna za ovo delo? Jos jednom vam se zahvaljujem

Postovana,

Napred navedeni clan postavljen je u vezi stava 1 ili st. 2 clana 209. Sto znaci da ste Vi kao odgovorno lice u preduzecu ili nekom drugom subjektu privrednog poslovanja  laznim prikazivanjem cinjenica ili njihovim prikrivanjem pribavili kredit iako za to firma nije ispunjavala propisane uslove, ovo je kvalifikacija u vezi stava 1 za koje krivicno delo je predvidjena novcana kazna ili kazna zatvora do dve godine.

Ukoliko ste dobili kredit na regularan nacin, ali ste ga iskoristili za drugu namenu od one za koju je odobren  kazna koju zakon predvidja je novcana kazna ili zatvor do jedne godine. Postoji mogucnost da tuzilastvo smatra da niste potrosili kredit u onu svrhu za koju je odobren,  dakle, tada je drugi  stav u pitanju. Pred istraznim sudijom se utvrdjuju cinjenice relevantne za krivicno delo na osnovu kojih tuzilastvo nakon zavrsene istrage procenjuje da li da donese resenje o odbacaju krivicne prijave ili da eventualno podigne optuzni predlog. Istrazni sudija ce Vam postavljati pitanja u vezi sa predmetom, a Vi najbolje znate da li ste i u kojoj ste meri krivi. Ako postoje neke neotpalcenje rate, bilo bi jako korisno da ih otplatite pre sprovodjenja istraznih radnji i pokazete dobru volju, mada ovo krivicno delo postoji samo u situacijama napred pomenutim, odnosno ono ne predvidja krivicnu odgovornost ukoliko se iz nekog razloga ne vrati kredit.

Pro Bono