Moze li se krivicno goniti vlasnik preduzeca koji je angazovao Agenciju za izradu zavrsnog racuna 27.02.2010 god,u 15,30 ,za koji je rok predaje 28.02.2010,ali zbog neradnog dana pomeren na 01.03.2010 god.Prilikom angazovanja receno je da nije bilo mnogo prometa i nema mnogo posla,jer je racun u 2009 god.bio u blokadi.Agencija nije radila sa njima i ni tada nije napravila ugovor.Sprovedena su knjizenja za celu 2009 godinu koja su se svela na nekih 465 stavki, ispostavilo se da je promet preko tog blokiranog racuna u 2009 god.bio 2.023.485,02 din.Obracun smo uradili redovno potpisali predali na vreme i izdali fakturu na 20.000,00 za izradu zavrsnog racuna i 3.000,00 za predaju finansijskog izvestaja,urucena prilikom potpisivanja obracuna.Tog momenta je bilo da sacekamo sa uplatom 2-3 dana, pa 5 dana,pa 15 dana.Zvali smo telefonom,slali opomenu pred utuzenje i nema sanse.Komentar je, to i nisu neke pare,a uostalom nek ide redom.Nismo ga tuzili.Agenciju smo otvorili jer smo posle 32 godine staza zbog stecaja ostali bez posla,bili na evidenciji biroa i nije bilo sanse zbog godina da nas niko primi iako smo poslednjih 10 godina radili u velikoj uspesnoj privatnoj firmi/bez klasicnog radnog vremena/. Proverom na sajtu ustanovili smo da je i u vreme angazovanja njegov racun bio u blokadi,ali doduse kasno. S postovanjem

Poštovani,

Možete podneti privatnu krivičnu tužbu ili krivičnu prijavu javnom tužiocu, ali će javni tužilac zasigurno naći da nema osnova za krivično gonjenje.
Nemate potpisan ugovor, koji ovde predstavlja dokaznu formu (ad probationem), tako da ne možete dokazati postojanje posla, tj. vaše angažovanje od strane privatne firme.

Možete pokrenuti gradjansku parnicu protiv firme koja nije izvršila svoju obavezu, ali ona je u blokadi, pa nećete verovatno moći da se namirite.

Ovo što vam se desilo može da predstavlja opomenu za buduće poslovanje, da uzimate avans pre početka rada sa novim komintentom, ili rizik poslovanja vaše agencije.

U najkraćem, ne preporučujem da preduzimate dalje korake, jer ćete se uvući u dalje troškove, bez mogućnosti naplate osnovnog duga.

S poštovanjem,

Nenad Cvjeticanin advokat