Postovani, Postoj jedna pravna stvar koja me muci vec dve godine. Moj otac je podneo zahtev za penziju posto redovan radni staz i beneficirani zajedno cine preko 40 godin. Medjutim on je bio zaposlen u Dobrovoljnom vatrogasnom drustvu kao stalno zaposlen u periodu od 1984 do 1994. godine kao vatrogasac vozac. Ali zapisnik koji je trebalo da se sastavi kako bi imao beneficije nije napravljen i nije mu uplacen taj beneficirani radni staz. Po uredbi se kaze da ima pravo ali su nam to pravo osporili u PIO fondu. Inetresuje me dali postoji osnov i kome da se obratimo za dati problem! Unapred zahvalna!

Poštovana,

Beneficirani radni staž je previđen za radna mesta odnosno poslove koji su posebno utvrđeni u Pravilniku o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem („Sl. glasnik RS“, br. 105/2003, 126/2004, 93/2005, 3/2007, 8/2007, 56/2007 i 23/2008) I to u slučaju Vašeg oca u sledećem smislu i trajanju :

32.1. Profesionalni vatrogasci u vatrogasnim jedinicama

Radno mesto: profesionalni vatrogasac na operativnim dužnostima u vatrogasnim jedinicama koje osnivaju skupštine opština.

Stepen uvećanja: 12 meseci računa se kao 14 meseci.

Kako bi Vaš otac mogao da ostvari pravo na gore navedeni stepen uvećanja staža i samim tim i penziju, treba proveriti da li se radno mesto Vatrogasca-vozača podvodi pod gore navedene odredbe Pravilnika i da li se dobrovoljno društvo vatrogasaca smatra poslodavcem u smislu ovih obaveza.

Ako ova obaveza postoji, moguća je naknadna uplata ovih doprinosa, te Vam predlažem da uputite pisani dopis bivšem poslodavcu Vašeg oca a ne PIO Fondu, koji može samo konstatovati uvidom u listing da li takav staž sa uvećanim trajanjem za dati period rada  postoji ili ne.

Ukoliko ne uspete u svojim zahtevima na koje imate pravo, možete iste ostvariti i sudskim putem i to u roku od 3 godine od nastanka ove obaveze bivšeg poslodavca Vašeg oca, o čemu predlažem da se konsultujete sa advokatom.

S poštovanjem,

Radmila Ješić, Stručni saradnik za radno pravo