Vlasnik sam stana koji je uknjizen kao trosoban 82m-a realno je cetvorosoban od 82m+5m terasa. Imam troje dece a sada zelim da kcerci poklonim deo stana od oko 38m2 koji se sastoji od 2 sobe,kupatila,dela hodnika i 1/2 kuhinje(sto je sada sve zajednicko, ali se moze a sto mi je i zelja, odgovarajucim gradjevinskim radovima,otvaranjem jos jednog ulaza i pregradnim zidom formirati odvojena stambena celina. Pitanje je da li u ugovoru o poklonu dela stana treba da navedem kvadraturu, koje prostorije ili koji procenat poklanjam? Da li treba da napominjem nesto vezano za odvajanje u drugu stambenu jedinicu kada bude moguce ili da samo dozvoljavam uknjizenje kao suvlasnika na tom delu stana,a taj deo o odvajanju da se resava kasnije. To mi je vazno zbog eventualnog njenog uzimanja kredita od banke za rekonstrukciju,kako treba da se formulise da bi mogla bez problema da uzme kredit. zahvaljujem u napred na odgovoru. V.

Poštovana,

Prostorije kao delovi stana ne mogu da budu u pravnom prometu tako da one ne mogu biti predmet ugovora o poklonu.

Vašem detetu možete pokloniti deo od 38/82 idealnih delova stana. S tim da, možete  napomenuti  da taj deo u stvari predstavljaju 2 sobe, kupatilo itd.

Da bi ona izdvojila deo stana kao posebnu stambenu jedinicu potrebno je da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole, nadležni organ će joj ukoliko oceni da postoji mogućnost izdati građevinsku dozvolu, taj deo vašeg stana postaće nova jedinica.

Nakon toga potrebno je da zaključite ugovor kojim biste precizirali da će novi stan pripasti vašoj kćeri na ime njenog suvlasničkog udela i stari stan isključivo vama na ime vašeg suvlasničkog udela.

Pre preduzimanja daljih koraka potrebno je da se obratite Odeljenju za građevinske poslove Opštine na čijoj teritoriji se nalazi stan kako biste dobili informacije da li postoji mogućnost da se stan podeli na dve jedinice.

Takođe, kako se radi o pitanju koje zavisi od velikog broja činjenica koje nama nisu poznate, naš odgovor vam može poslužiti kao polazna informacija.