Ponudjen mi je aneks ugovora o radu koji je za mene veoma nepovoljan. Ukoliko ga ne potpisem dobicu otkaz. Zanima me da li nakon potpisivanja ugovora mogu da tuzim firmu i na taj nacin zastitim svoje interese.

Poštovani,

Niste nam dali detaljnije informacije u vezi Aneksa, na šta se odnosi, šta reguliše… što je potrebno da bi se dao kvalitetan odgovor. Ali, pokušaćemo na osnovu datih informacija da vam damo odgovor na vaše pitanje. Poslodavac vam može otkazati Ugovor o radu u sledećim slučajevima:

– ako zaposleni odbije zaključenje Aneksa Ugovora o radu u smislu člana 171. stav 1. tač. 1) – 4) Zakona o radu, a koji se odnosi na ponudu poslodavca zaposlenom radi premeštaja na drugi odgovarajući posao, zbog potreba procesa i organizacije rada, radi premeštaja u drugo mesto rada kod istog poslodavca (u skladu sa članom 173.), radi upućivanja na rad na odgovarajući posao kod drugog poslodavca ( u skladu sa članom 174. Zakona o radu).
– ako zaposleni odbije zaključenje Aneksa Ugovora o radu u vezi sa članom 33. stav 1. tačka 10)Zakona o radu koji  se odnosi na novčani iznos osnovne zarade i elemente za utvrđivanje radnog učinka, naknade zarade, uvećane zarade i druga primanja zaposlenog


Ukoliko dobijete otkaz Ugovora o radu ili potpišete Aneks suprotan gore navedenim odredbama možete tužbom pred nadležnim sudom povesti spor radi poništaja rešenja o otkazu, odnosno poništaja Aneksa u roku od 90 dana, od dana kada vam je dotsvljeno rešenje o prestanku radnog odnosa, odnosno dana kada ste potpisali Aneks.


Stručni saradnik:

Jelena Jovanović dipl. pravnik