Poštovani, zamolila bih Vas za pomoć potrebno mi je Vaše mišljenje da li imam realnih izgleda i uslova za pokretanje privatne tužbe protiv Osiguranja. Naime auto mi je osiguran kod navedenog osiguranja( autoodgovornost) i pre dva dana dogodila mi se saob. nezgoda vozač parkiranog automobila je naglao otvorio vrata gde je tom ptilikom oštećen moj auto u prednjem desnom delu( napukao branik) pozvao sam policiju koja je sačinila sl. belešku o saobraćajnoj nezgodi bez povređenih lica, samo sa manjom materijalnom štetom, za koju se ne vrši uviđaj. Dok je prouzrokovač štete priznao oštećenje i popunio evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. I kada sam odneli tu dokumentaciju u osiguranje rečeno mi je da nemam pismenu izjavu od drugog osiguranika jer nije vršen uvuđaj. Pa me interesuje kako ja da naplatim štetu ako on nije napisao izjavu i odbija da napiše izjavu,i zašto je to potrebno kada se nigde ne spominje u izveštaju (to jednostavno nigde ne piše) i kako ja kasnije da pribavim jednu takvu izjavu napominjem da je policija izašla i može da posvedoči moje navode. Poenta je da oni traže od mene da dovedem prouzrokovača štete kod njih da bi potpisao izjavu da snosi odgovornost za nanetu štetu, pa me interesuje da li oni imaju pravnog osnova da tako nešto traže od mene iako se nigde takva izjava ne pominje a sa dotičnim ne mogu da stupim u kontakt jer se ne javlja na broj koji je ostavljen u evropskom izveštaju? Hvala unapred

Poštovana,

Imaju pravo, tj. takva je procedura… s obzirom da nije vrsen uvidjaj, vec je popunjen evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi u kome ne postoje izjave na okolnosti nastanka saobracajne nezgode od oba ucesnika u saobracajnoj nezgodi, obaveza stetnika je da posto je pristao da se umesto pozivanja policije popuni evropski izvestaj dodje u osiguranje u kome ima polisu od autoodgovornosti i da izjavu u kojoj detaljno opisuje kako je doslo do nezgode i da tom izjavom prihvata odgovornost za nastalu nezgodu.

U slucaju da je osiguranje stetnika razlicito od osiguranja ostecenog, onda se prijavljivanje stete vrsi u osiguranju u kome stetnik, tj. lica koje je prouzrokovalo nezgodu za svoje vozilo ima polisu od autoodgovornosti.

Nema osnova da se tuzi osiguranje, jer se za naplatu nastale stete mora pribaviti sva potrebna dokumentacija, a izmedju ostalog to su i izjave ucesnika. Sto se tice postupka pribavljanja izjave stetnika, ponekad kao i u ovom slucaju ima problema.. ako se stetnik ne javlja na broj telefona koji je ostavljen u evropskom izvestaju, potrebno je da osiguranje posalje dopis sluzbenim putem licu koje je njihov osiguranik i koje je izazvalo stetu, s obzirom da se na drugi nacin ne moze stupiti u kontakt. Ako u sluzbenoj belesci ima izjave stetnika, onda nije potrebno da se potrazuje ponovo. ali poenta moze biti i u tome da je pored izjave potrebno fotografisati vozilo stetnika da bi se uporedila ostecenja jednog vozila sa drugim i da se ustanovi da li je dogadjaj koji je prijavljen osiguranju moguc.

Stručni saradnik za oblast osiguranja

Bogdan Vasić , Delta Generali Osiguranje