Desila se poplava u stanu u novogradnji kupljenom pre 6 meseci u kreditnom aranzmanu, tako sto se izvuklo crevo iz bojlera u kupatilu. Stan nije bio useljen u smislu da se u njemu zivelo, ali je bio pripremljen za useljenje do kraja meseca opremljen 100% stvarima. Obzirom da smo 3-4 dana nedeljno provodili u stanu nismo zavrtali ventil za vodu po svakom izlaku iz stana.Firma prodavac- investitor smatra da nema nikakvu obavezu nakoknade stete. Koja su nasa prava? S postovanjem,

Poštovani,

Prema članu 644. ZOO, izvodjači su odgovorni za nedostatke u izradi gradjevine koji se tiču njene solidnosti ukoliko bi se ti nedostaci pokazali za vreme od 10 godina od predaje i prijema radova.
Oni su odgovorni   ne samo naručiocu nego i svakom sledećem sticaocu gradjevine. naručilac ili drugi sticalac dužan je da obavesti izvodjača o nedostatku u roku od 6 meseci kada je nedostatak nastao.
Iz navedenog proizilazi da vlasnik stana ima pravo da zahteva naknadu štete od firme koja je izvodila radove na toj zgradi. Nije od značaja što vlasnik stana nije zavrtao ventil, pošto je to mesto namenjeno za svakodnevni  boravak, dakle nije u pitanju vikendica ili drugi objekt u kome se povremeno boravi.

S poštovanjem,

Advoktska kancelarija Cvjetićanin