Zanima me kako je zakonom regulisano fotografisanje i snimanje (narocito dogadjaja koji imaju elemente krivicnog dela) Postovani, srecom pravna pomoc mi jos nije potrebna (niti je kad bila), ali je bolje da znam… Tok misli mi je sledeci: saobracajna nesreca, zelim da napravim snimak kako bi se na sudu utvrdila krivica. Dok policija dodje svasta moze da se pomeri i da se neki dokazi uniste… Polomi mi krivac stop svetlo ili migavac, kako da dokazem da mi je vozilo bilo ispravno. Ili na primer, tajno snimim nekoga ko ce da mi trazi mito. Ili, neki nesretnik koji je pisao jendom casopisu o automobilima kako je saobracajac tvrdio da je u raskrsnicu usao na crveno, a on tvrdi da nije. Bilo bi lepo da te rasprave i neprijatnosti mogu da se na licu mesta dokumentuju kako ne bi bilo namestanja iskaza kasnije. Medjutim, u krivicnom zakonu, clan 71 stoji nesto tako sturo i neprimenljivo, jos ukomplikovano sa snimkom “nekog lica“ (objekta nigde…). Volim da fotografisem stare automobile (za sebe) bez da nesto posebno pitam. + nemoguce je slucajno ne uhvatiti nekoga u kadar (mozda vara zenu :) seta sa ljubavnicom…) + video nadzor je svuda, a da me niko nije pitao da li sme da me slika! …jos bi u slucaju snimanja korupcije ja bio kriv za neovlasceno snimanje? Po osnovu sledeceg clana youtube je jedan strasno nelegalan sajt… Ako Vas ne mrzi napisite par redova o ovoj temi, valja znati. Svaka cast za praktican sajt

Postovani,

S obzirom na to da je prilicno siroko postavljen predmet vaseg interesovanja, navescu vam nekolio krivicnih dela koja bi Vam mogla biti interesantna, pre svih krivicna dela

Neovlasceno prisluskivanje i snimanje (clan 143 Krivicnog zakonika) i Neovlasceno fotografisanje (clan 144 Krivicnog zakonika) a takodje bi u domen Vaseg interesovanja moglo da dodje i krivicno delo Neovlasceno objavljivanje i prikazivanje tudjeg spisa, portreta ili snimka (145 Krivicnog zakonika)

Sankcionisanje prisluskivanja i tonskog snimanja (143 Kz) predstavlja pravo gradjana na tajnost opstenja, tacnije zastitu tog prava. Svako ko snima ili prisluskuje ragovor bez znanja ili pristanka lica ciji razgovor prisluskuje, odnosno snima cini ovo delo i moze biti kaznjen  novcanom kaznom ili kaznom zatvora od 3 meseca do 3 godine. Naravno, ako je neko ovlascen da to cini (neki organ) npr. posebnim zakonom dobije ovlascenje da to cini, nema ovog krivicnog dela, odnosno nema protivpravnosti kao bitnog elementa krivicnog dela. Takodje, stav 2 istog clana predvidja da ce istom kaznom biti kaznjeno  lice koje drugom omoguci da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopstenjem koji su neovlasceno prisluskivani odnosno tonski snimani.


Ukoliko neovlasceno sacinite filmski, fotografski, video ili drugi snimak nekog lica tako da se na taj nacin osetno zadre u njegov licni zivot ili ukoliko se takav snimak preda ili pokazuje trecem licu, odnosno na neki drugi nacim mu se omoguci da se sa njim upozna cinite krivicno deloNeovlasceno fotografisanje (144Kz)

Bitan uslov, tacnije jedan od alternativno postavljenih uslova za postojanje ovog dela je neovlasceno fotografisanje, usled koga se osetno zadire u licni zivot lica koje smo fotografisali. Da bi postojao ovaj elemenat potrebno je se fotografise nesto iz intimne sfere, dakle nesto sto fotografisani bas ne zali (vas primer kada „slucajno“ fotografisete gospodina sa damom  kojoj gopodin, recimo, nije suprug, a dama nema status devojke bi mogao da se navede kao lep primer za napred navedu zakonsku kvalifikaciju ).

Predaja snimka, odnosno pokazivanje snimka drugom licu nije potrebno  tumaciti, a ovo delo ce biti izvrseno i ukoliko na bilo koji nacin omogucimo trecem licu da se upozna sa sadrzajem fotografije. Kazna za ovo krivicno delo je novcana ili zatvor do 1 godine.

Za oba dela zakonodavac je predvideo kvalifikovani oblik; kada sluzbeno lice u vrsenju sluzbe izvrsi ova (143. i 144.) krivicna dela, a sankcija je u tom slucaju osetno teza.

Ukoliko se na zaustavite na fotografisanju, odnosno snimanju, vec to i neovlasceno objavite odnosno prikazete bez  pristanka osteceog, cinite krvivicno delo iz clana 145Kz, za koje je zakonodavac predvideo novcanu kaznu ili kaznu zatvora do 2 godine. Prilikom objavljivanja, odnosno prikazivanja nije bitan broj lica kojima to prikazujete, tako da cete izvrsiti ovo krivicno delo i ako ga prikazete samo jednom licu.

Sto se tice  Vasih pojedinacnih pitanja, automobile, naravno mozete fotografisati, ako neko „uleti“ u kadar ne verujem da ce zbog toga pokrenuti postupak, jer se na taj nacin najverovatnije ne ugrozavaju njegova prava protiv sloboda i prava coveka i gradjanina  na nacin na koji zakonodavac to podrazumeva, jer krivicno delo u sebi sadrzi odredjenu dozu nedozvoljenog u jednom uzem smislu,  ne treba pravo tumaciti pravoliniski, na to nam ukazuju  i kvalifikacije ovih dela ,a ako neko prilikom fotografisanja „upadne“ u kadar mozete da ga izbrisete i ukoliko Vas vidi izvinete se, i objasnite o cemu je rec da bi ste otklonili i poslednju sumnju, a ako ipak inicira postupak imate odlicnu odbranu. Sto se tice youtube i snimaka na njemu, ukoliko, dakle, neko postavi neciji snimak u skladu sa clanom 143, 144 i 145 Krivicnog zakonika onda nedvosmisleno vrsi ova krivicna dela, s tim sto o tome mora osteceni da vodi racuna i kada sazna da mu je neovlasceno postavljen snimak – reaguje u skladu sa zakonom. Sto se tice pitanja o snimanju prilikom davanja mita , odnosno pribavljenog dokaza na taj nacin on nece moci da bude iskoriscen u dokazne svrhe u koje je, pretpostavka, sacinjen;  to su principi pravne drzave, a da li bi doslo do vaseg krivicnog gonjenja  u velikoj meri bi zavisilo od toga kako bi se „razvijao“ slucaj davanja mita.

Pro Bono