Poštovani, Dobio sam poziv od zamenika tužioca po ovom pitanju oportuniteta. Primetio sam na vašem sajtu da ste u nekoliko navrata pomenuli ovu instituciju. No, kod mene je specifičan slučaj, barem u odnosu na one koje sam zapazio ovde na sajtu. Preko neisprekidane linije sam skrenuo ulevo (dakle, na mestu gde nije dozvoljeno) i nepažnjom udario u motociklistu koji je vozio u istom smeru kao i ja, ali trakom rezervisanom za suprotni smer. Praktično, on je pokušao da pretekne celokupnu kolonu, iz koje sam ja pokušao da izađem polukružnim zaokretom. Prilikom udesa je motociklista zadobio lakše telesne povrede, a meni je probijena zadnja guma na automobilu. U policijskom uviđaju je zabeležena samo moja krivica za ugrožavanje javnog saobraćaja. Moj prekršaj je udesom postao krivično delo (nastala telesne povrede kod motocikliste), ali do njega ne bi došlo da i drugi učesnik u saobraćaju nije izvršio prekršaj (preticanje preko neisprekidane linije), i time takođe ugrozio javni saobraćaj (probušio meni zadnji točak). Mišljenja sam da bi trebalo da iskoristim oportunitet, ali ne da platim odštetu drugom učesniku u saobraćaju, jer ima i njegove krivice u ovom događaju. Da li grešim? Šta mi je za činiti? Hvala unapred. DS

Poštovani,

Ako smatrate da niste krivi, odnosno da postoje okolnosti koje umanjuju stepen vaše krivice ili je čak isključuju možete se upustiti u postupak odnosno mozete da ne prihvatite oportunitet.

Ukoliko, pak, prihvatite, ne možete određivati način njegove realizacije;  odnosno kome i koliko treba da uplatite novac.

Ukoliko, eventualno, imate kontakt motorcikliste ili ga eventualno sretnete kod javnog tužioca možete ga zamoliti da s obzirom na okolnosti saobraćajne nezgode odustane od dela novca koji mu je zakon namenio.

Ukratko, Vi kao okrivljeni ne možete da postavljate vaše uslove u vezi instituta oportunitet.

Pro Bono