Problem je sledeći: Ja i supruga smo živeli u porodičnoj kući mojih roditelja. Zbog nesuglasica izmedju mojih roditelja i moje žene, moja žena je sa decom privremeno otišla u stan svoje rodjake tu u istom gradu a ta rodjaka živi u inostranstvu, i to je napominjem privremeno dok se stvari malo slegnu.Pošto deca pate za svojim ocem ja sam se pridružio svojoj ženi u tom stanu. Na tu moju odluku su se roditelji jako naljutili. Medutim, u medjuvremenu dok smo bili u svadji na adresu kod roditelja je stigla neka kazna iz saobraćaja koju sam ja trebalo da platim i moji roditelji u besu su izjavili da ja ne živim na toj adresi. Nakon toga, su me policajci našli u gradu jer su saznali gde radim i uručili mi nalog za plaćanje kazne koju sam ja uredno platio. Da bi problem bio veci na adresu kod žene odnosno u stanu njene rodjake mi je stigao poziv da se javim sudiji za pokretanje prekrsajnog postupka zbog kako kažu prekršaja iz čl.25 stav 1 tač.1 Zakona o prebivalištu i boravištu gradjana. Sa roditeljima sam izgladio odnose i uveliko renoviramo kuću mojih roditelja, tj. vršimo fizičku deobu kuće da bi se napravili uslovi da se moja žena sa decom vrati i nastavimo dalje normalan život. Savetujte me sta da radim u vezi ovog zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer sam se raspitao da je kazna velika negde oko 30.000,00 dinara ukoliko se utvrdi da je tačno to što tvrdi policajac tj. ako sudija njemu poveruje a ne meni. Takodje, napominjem da ženina rodjaka živi u inostranstvu i da supruga već dve godine održava njen stan, plaća račune i ostalo nadgledava u odstustvu ove žene jer ona dve godine nije došla u Srbiju, tako i da sam hteo da se prijavim na tu adresu nisam mogao jer vlasnik stana nije u zemlji. Čak je i moja supruga i deca prijavljena na adresu kod mojih roditelja i nadam se da će uskoro tako i biti. Sa roditeljima sam izgladio odnose tako je i njima sada krivo što su napravili takvu glupost rekavši da neživimo kod njih. Na sud treba da se pojavim za dva dana pa ako imate neki savet vvi recite jer ovde kod nas u Nišu sudstvo bas i nije najbolje tako da se stvarno plašim ishoda da ne nastradam ni kriv ni dužan. Napominjem da su se ove gluposti izdogadjale u poslednjih dva meseca. Hvala.

Postovani,

Zakonom o prebivalistu i boravistu gradjana navedeno je da lice koje menja prebivaliste (mesto u kome je nastanjeno sa namerom da trajno zivi) mora promenu prijaviti u roku od 8 dana od dana nastanjenja.

Ocigledno je da ste izvrsili ovaj prekrsaj, tako da vam kazna predstoji ; dobro su Vam rekli za iznos, samo sto je tom odredbom (pomenutim clanom 25. ovog zakona) predvidjena maksimalna kazna, dakle do 30.000 dinara je najvise sto se moze odrediti. U razgovoru sa kolegom koji je godinama radio u prekrsajima saznao sam da se za ovaj prekrsaj cesto kaznjava, jer ljudi policiji cesto kazu “ A, pa ne zivim ja na toj adresi iz licne karte, nije mi to prebivaliste“  i slicno, kao sto je, uostalom to Vasa majka ucinila. Tom prilikom sam takodje saznao da se za ovaj prekrsaj ne izricu  velike kazne; naveo je da su oni izricali recimo oko 5.000 dinara. Naravno, mozda je politika kaznjavanja za ovaj prekrsaj kod vas u Nisu drugacija, mada ne verujem da je neka drasticna razlika.

Pro Bono