Poštovani, pre dve godine sam, po smrti oca ( 31.08.2008 ), ponovo počela ( sa svojom porodicom), da živim u stanu u kome sam rođena i odrasla, a koji mi je otac , ugovorom o poklonu, ostavio na korišćenje. kada su lane počeli da stižu računi za Infostan u novom formatu, videla sam da postoji dug, koji nisam platila, pa me interesuje da li ja taj stari dug moram da platim, jer i ako budu nekog tužili, to će biti pokojnik. Ako možete odgovorite mi da li se duži objekat ili fizičko lice? Unapred zahvalna.

Poštovani,

Prvo je potrebno da utvrdite za koji period postoji dug prema Infostanu, jer shodno članu 378. Zakona o obligacionim odnosima potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće (Infostan)  zastarevaju u roku od jedne godine od dana dospelosti za naplatu računa Infostana.

O ovoj temi možete pogledati na našem sajtu, u odeljku –  Pitanja i odgovori – Izvršni postupak.

Postupak za naplatu se podnosi protiv obveznika – vlasnika stana a to je bio vaš otac.  Ali vi kao novi vlasnik stana po osnovu Ugovora o poklonu nećete moći da prenesete račune na sebe, dok ne izmirite sva dugovanja.

Naš predlog je da se obratite Infostanu, radi naplate potraživanja.