Postovani,imam neizmirena dugovanja prema Infostanu za poslednje cetiri godine…dobijao sam resenja o izvrsenju (nisam ulagao prigovore)ali nisam ni izmirio dugovanja jer nisam bio u mogucnosti.Znam da dugovanja zastarevaju u roku od godinu dana ali da li i posle kojeg vremena zastarevaju resenja o izvrsenju?Napominjem da nikada nisam dobio zakljucak o zakazanom izvrsenju.Unapred zahvalan.

Poštovani,

Shodno članu 360. Zakona o obligacionim odnosima zastarelost nastupa kad protekne zakonom određeno vreme u kome je poverilac mogao zahtevati ispunjenje obaveze i tad  prestaje pravo poverioca da zahteva ispunjenje obaveze.

Shodno članu 378. Zakona o obligacionim odnosima potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće (Infostan)  zastarevaju u roku od jedne godine od dana dospelosti za naplatu računa Infostana

Ali je vrlo bitno napomenuti da sud ne može obazirati na zastarelost ako se dužnik nije na nju pozvao.

Kako na Rešenja o izvršenju koje ste primili niste uložili pravni lek – Prigovor (shodno članu 12. Zakona o izvršnom postupku) i pozvali ste na zastarelost potraživanja, rešenje je postalo pravosnažno.

Na osnovu pravosnažnog Rešenja o izvršenju sud pristupa prinudnoj naplati potraživanja, a sredstva izvršenja mogu biti zarada izvršnog dužnika, odnosno pokretne stvari na adresi prebivališta izvršnog dužnika.