nisu placene uplatnice “Infostana“ i postoji gomila Dozvola o izvrsenju na osnovu verodostojne isprave i Izvrsenja koja nikada nisam primila od Suda, vec sam ih videla ns sajtu “Infostana-upit stanja“. 1)Da li se mogu pozvati na zastarelost potrazivanja imajuci u vidu da nista nisam primila od Suda samim tim nisam mogla ni prigovoriti, ni dug sa troskovima tada uplatiti? 2)Da li da isplatim glavni dug “Infostanu“ u celosti (jel zaista je bezobrazno ne platiti)i odem u Sud sa brojevima Dozvola o izvrsenju i ulozim Prigovor pozivajuci se na zastarelost?

Poštovani,

Shodno članu 360. Zakona o obligacionim odnosima zastarelost nastupa kad protekne zakonom određeno vreme u kome je poverilac mogao zahtevati ispunjenje obaveze i tad  prestaje pravo poverioca da zahteva ispunjenje obaveze.

Ali je vrlo bitno napomenuti da sud ne može obazirati na zastarelost ako se dužnik nije na nju pozvao.

Shodno članu 378. Zakona o obligacionim odnosima potraživanja naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće (Infostan)  zastarevaju u roku od jedne godine od dana dospelosti za naplatu računa Infostana

Kada primate Rešenje o izvršenju ( na kućnu adresu ili lično u sudu), utvrdite kada je Infostan podneo Predlog za izvršenje nadležnom sudu, pa se u Prigovoru na Rešenje možete se pozvati na zastarelost.

Prigovor se može podneti u roku od tri dana od dana prijema Rešenja o izvršenju shodno članu 12. Zakona o izvršnom postupku.