Poštovani, pre neki dan sam uzeo policijski zapisnik sa uviđaja jednog udesa u kojem sam učestvovao. Prema zapisniku sam ja definisan kao okrivljeni, sa čime se ne slažem. Kako mogu da podnesem primedbu na ovaj stav policajaca koji su vršili uviđaj? Takođe, u zapisniku stoji napomena da mi je na licu mesta, prilikom uzimanja izjave rečeno da ne moram da izjavljujem ništa (ako tako želim) bez prisustva branioca, a ovo mi nijedan od policajaca koji su došli na uviđaj nije rekao. Da li su oni u obavezi da mi to saopšte? Koji su moji instrumenti u borbi protiv ove neistinite napomene u zapisniku? Hvala unapred.

Postovani,

Sto se tice prvog dela Vaseg pitanja (policiskog zapisnika) to ne treba previse da Vas brine, policija izvrsava uvidjaj, odnosno utvrdjuje cinjenice I sastavlja zapisnik o tome, a ko je krivac I koje je krivicno delo u pitanju, odnosno kvalifikacija dela, su pitanja pravne prirode o kojima odlucuje nadlezni tuzilac (ako je u pitanju krivicno delo, koje ce postojati ako je u toj nezgodi neko od ucesnika zadobio telesne povrede).

Policija ima obavezu da Vam saopsti da ne  morate nista da izjavite.. a to sto Vam nisu saopstili Vasa prava mozete izneti prvom prilikom kada budete u kontaktu sa javnim tuziocem ili istraznim sudijom, mada ce policija, verovatno, tvrditi da su Vam ta prava saopstili, tako da ce biti vasa rec protiv njihove. Smatram da Vam je to najcelishodnije resenje, mada mozete se raspitati za broj predmeta,  pa pisanim podneskom obavestiti nadleznog tuzioca (obradjivaca vaseg predmeta) o naprad  navedenim propustima.

Pro Bono