postovani, 20XX. moj otac umire i otvara se ostavinska rasprava.U toj raspravi moja maceha, njena deca i ja prihvatamo se nasledja u udelu 1/X.Moja maceha i njena deca priznaju u ostavinskom postupku da je celokupna zaostavstina koja je predmet rasprave mog oca. Nakon donosenja ostavinskog resenja sudija koji je to resenje doneo napusta sudijsku funkciju i postaje advokat moje macehe i njene dece i podize tuzbu protiv ostavinskog resenja koje je on doneo, u toj tuzbi trazi se sticaj moje macehe i njene dece. Moj pokojni otac je njegovo imanje nasledio od roditelja.Predmet spora je kuca koju je moj otac izgradio sa prvom suprugom a za koju moja maceha tvrdi da je ona ucestvovala u njenoj gradnji.Takodje predmet spora su i pojedine parcele koje je moj otac kupio. Dakle, pitanje je sledece: Da li moja maceha sa svojom decom a koji su u ostavinskom postupku priznali da je celokupna zaostavstina bila vlasnistvo mog oca imaju osnove za sticaj? Kako bi po vasem misljenju trebala da glasi protivtuzba i kako bih ja trebala da nastavim da se ponasam u daljem toku gradjanske parnice da bih izbegla njihove sudske troskove i dobila svoje? Da li postoji osnovanost njihovog tuzbenog zahteva jer ga je napisao advokat koji je dok je bio sudija vodio ostavinski postupak i doneo ostavinsko resenje?

Poštovana,

Advokat vaše maćehe i njene dece može biti njihov punomoćnik iako je u istom predmetu bio sudija. To je paradoks našeg pravosudnog sistema, ali je tako. Ne bi mogao biti da je u istom predmetu predhodno ili istovremeno bio vaš punomoćnik zbog sukoba interesa.Ono što bi vi mogli jeste da pokušate da istaknete tu činjenicu na sudu sa predlogom da on bude izuzet kao punomoćnik zbog sukoba interesa, ali će taj vaš predlog svakako biti odbačen. Ali, svakako možete pokušati. Vaša maćeha ima osnova da podnese tužbu radi utvrđena prava svojine na kući shodno svom dopriosu. Vi tvrdite da je predmetna kuća sagrađena za vreme trajanja bračne zajednice sa vašom majkom. Medjutim, postavlja se pitanje kasnijeg doprinosa vaše maćehe u izgradnji, nadogradnji, opremanju i očuvanju kuće. Njen doprinos ne mora uvek biti novčani već se prilikom utvrđenja prava svojine odmeravaju i doprinosi druge prirode, kao što je redovno održavanje kuće, kuvanje peglanje, uopšte održavanje domaćinstva, kupovina hrane, pića, ogreva i drugih redovnih potrepština za kuću. Možda je vaš otac veći deo svojih mesećnih primanja ulagao u kuću, ali je zato možda vaša maćeha dorinosila na drugi način domaćinstvu, a napred opisanom. Na sve ove činjenice sud će paziti prilikom utvrđenja prava svojine. U protivtužbi morate osporiti tužbu u celosti i tražiti utvrđenje prava svojine vaše majke na predmetnoj kući u određenom procentualnom iznosu koji vi smatrate da je realan spram doprinosa vaše majke. Uvek tražite malo veći procenat(prikazan u razlomcima) jer sud može dosuditi samo manji iznos, ne i veći. Morate detaljno navesti ulaganja vaše majke u predmetnu kuću, bilo bi dobro da imate i sačuvane priznanice za kupovinu materijala za izgradnju kuće, nameštaja, tehnike…ukoliko iste nemate dokazivatćete drugim načinima npr. svedocima.Trebali bi da dokažete koliko je vaša majka zaradjivala u vreme izgradnje kuće, a koliko vaš otac i da dokažete njene doprinose i nematerijalne prirode, a to su: redovno održavanje kuće, kupovina namirnica i sredstava za redovno održavanje kuće, briga o deci za vreme braka, jer ako je vaš otac i zarađivao u tom periodu, a majka ne njen doprinos zbog napred navedenog svakako postoji. U tprotivtužbi nemojte tražiti da se utvrdi da vaša maćeha nije vlasnik, jer se negativne činjenice ne utvrđuju, već tražite da vaša maćeha jeste vlasnikana npr.1/2 predmetne kuće  i da je vaš otac vlasnik na npr.1/2 predmetne kuće. Tražićete po potrebi da se urade razna veštačenja, npr. da veštak finasijske struke da svoj nalaz i mišljenje o visini primanja vas i vašeg supruga u vreme gradnje kuće. Bitna stvar je pravo svojine na zemljištu na kojem se nalazi kuća. Ukoliko sud ne može da utvrdi koliki je doprinos vaše majke, a koliki oca, uglavnom se donosi odluka u tom slučaju da je pravo svojine 1/2  jednog i 1/2 drugog supružnika.

Što se tiče parcela koje su predmet spora morate dokazati da je vaš otac te parcele kupio novcem dobijenim od prodaje parcela koje su bila njegova svojina pre braka ili su postala njegova svojina za vreme braka npr. na osnovu nasledstva, igara na sreću i sl. Ukoliko su parcele koje su bile prodate bile posebna, izdvojena svojina vašeg oca i od novca dobijenog njihovom prodajom su kupljene nove, predmetna parcele, vaša maćeha na njih ne bi imala pravo svojine.

Potrebno nam je da nam kažete ko je vlasnik zemljišta na kome se nalazi predmetna kuća, jer  od toga bi zavisio ostali deo našeg odgovora.

Slađana Popović

dipl.pravnik