Moj suprug i ja smo sklopili Ugovor o podeli bracne tekovine, gde bih ja bila vlasnik stanja 40% a on 60% u slucaju razvoda. Kakve su moje sanse da u slucaju razvoda ipak dobijem 50% vlasnistva nad stanom? Ako zene koje uopste ne privredjuju nakon razvoda imaju prava na 1/2 stecene imovine zasto ne bih i ja dobila 50% ako sam sa manje svojih sredstava ucestvovala u kupovini stana. S obzirom da sam ja svojom voljom potpisala pomenuti ugovor, da li imam i u kojoj meri sanse da dobijem 50 % stana nakon razvoda.

Poštovana,

Porodični zakon predviđa da imovinske odnose na postojećoj ili budućoj imovini supružnici odn. budući supružnici, imaju pravo da regulišu bračnim ugovorom. Ali, istovremeno predviđa i određene uslove, koje bračni ugovor mora da ispunjava da bi se smatrao punovažno zaključenim.

Radi se o sledećim uslovima

–          da je zaključen u pismenom obliku i

–          overen od strane sudije, koji je dužan da pre nego što overi ugovor , supružnicima pročita ugovor i upozori ih da se njime isključuje zakonski režim zajedničke imovine.

–          ukoliko se ugovor odnosi na nepokretnosti upisuje se u javni registar prava na nepokretnostima.

Iz napred navedenog zaključujemo da Vas obavezuje ugovor koji ste zaključili sa supružnikom, ukoliko je on punovažan odn. ukoliko su ispunjeni napred navedeni uslovi.

Što znači, da se ne možete pozivati na zakon i rešenja koje zakon predviđa, kada se radi o imovinskim odnosima supružnika odn.budućih supružnika na postojećoj ili budućoj imovini.

Hvala Vam na ukazanom poverenju, ukoliko budete imali još nekih nedoumica odn.pitanja, slobodno nas kontaktirajte.


Jelena Jovanović, dipl. pravnik