Poštovani,potreban mi je vaš odgovor jer 2010 je zakazana rasprava u sudu na predloženu fizičku deobu kuće, predlog je dao naš otac koji je vlasnik polovine kuće. Naime, posle majčine smrti ja i sestra postale smo vlasnici po 1/X porodične kuće.Fizička podela nije vršena do sada.U međuvremenu nedovršeno potkrovlje sam ja uredila,dovršila građevinski i zanatski U predloženoj podeli koju otac predlaže potkrovlje posmatra kao već završeno te ga meni dodeljuje nezavisno što sam finansijski sama to završila.Pre početka radova u potkrovlju i on i sestra nisu imali protiv ali sada ga tretiraju površinski kao i ostali delovi kuće gde je sve kompletirano još za života majke.Pitanje je dali moje ulaganje pre fizičke podele se anulira i smatra kao zajedničko ulaganje.Unapred hvala.

Poštovana,

Prema Zakonu o nasleđivanju, zaostavštinu ne čine dobra, za koja su ostaviočevu imovinu, uvećali njegovi potomci, koji su s njime živeli u zajednici i svojim trudom, zaradom ili inače mu pomagali u privređivanju, već ta dobra pripadaju potomku, srazmerno delu za koji je uvećao ostaviočevu imovinu.

Što znači da se Vaše ulaganje pre fizičke deobe ne anulira i ne smatra se zajedničkim ulaganjem.

Zahvaljujemo Vam se na ukazanom poverenju. Ukoliko budete imali bilo kakvih nedoumica odn.pitanja, slobodno nas kontaktirajte .

Jelena Jovanović, dipl. pravnik