Bila sam zirant na kredit XXXX €,osobi koja je trajno odselila u inostranstvo I VISE SE NIKAD NIJE JAVILA. Posto sam ostala bez posla,banka me obavestila da je kredit predat na Sud,zbog nemogucnosti naplate. Drugi zirant je prezaduzen i takodje od njeg ne mogu naplatiti dug. Osoba koja je u inostranstvu, zivila je sa ocem i na sebi nema nikakvu imovinu. Ja imam na sebi jednosoban stan. Molim vas recite mi sta da radim.Da li mogu da mi oduzmu stan,ako sam garantovala platom. Da li postoji mogucnost zastarelosti duga. Da li imam pravo obratit se Ambasadi ili nekoj instituciji. Sta ce bit sa mnom.

Poštovana,

Nema bojazni da ce vam stan biti oduzet od strane banke,ukoliko ste se kao žirant obavezali da cete za obaveze kreditora odgovarati jedino svojom platom.Medjutim,ono što se javlja kao mogucnost,jeste da banka svoje potraživanje može namiriti i tako što ce izvršiti prodaju vaših poretnih stvari, ukoliko ste nezaposleni, te nemate priliva preko tekućeg računa.

Kao i sva potraživanja koja proizilaze iz obligacionog odnosa,i ovo potraživanje banke je podobno za zastarelost.Medjutim,u slučaju da je došlo do utuženja, rok zastarelosti prestaje da teče.

Advokatska kancelarija Cvjetićanin