Zivim ispod komsije koji proizvodi buku udaranjem tupim predmetima po plafonu i terasi.Cesto koristi i brusilice,burgije,testere i sl.Ne vodi apsolutno racuna o kucnom redu.Predsednik skupstine stanara tvrdi da ne moze bilo sta da ucini.Policija koju sam pozivao zbog nesnosne buke,divljackog lupanja i urlanja sa terase gde obavlja vecinu delatnosti cesto u alkoholisanom stanju rekla mi je da mogu samo na lepu rec da ga upozore i nista vise!On se bavi nekim zanatom na terasi(ne znam kakvim)jer mi stalno ubacuje opiljke drveta i gvozdja a i donekle je vidljivo to sto radi kada se gleda ispred zgrade.Zvao sam inspekciju koja tvrdi kako on u stanu NEMA NISTA!Obratio sam se komunalnoj policiji koji tvrde da nemaju nadleznosti!Ovo ponasanje traje vec cetiri godine!!!Dokle?

Poštovani,

Sadržina Vašeg pisma jasno ukazuje na suštinu Vašeg problema, koji je, inače, u današnje vreme veoma rasprostranjen u urbanim sredinama. Medjutim, činjenice koje ste naveli blago ukazuju na to da su slabi izgledi da ćete problem uspeti da rešite na zadovoljavajući način.

Naime, za Vaš problem nadležna je komunalna inspekcija gradske opštine, a Vi ste se već obraćali inspekciji koja je utvrdila da Vaš komšija u stanu nema ništa što bi ukazivalo na to da se bavi nekim zanatom i da tom prilikom proizvodi buku. Medjutim, obzirom na to da nemam precizan podatak o tome koja inspekcija je konkretno postupala po Vašoj pritužbi, postoji mogucnost da se niste obratili inspekciji koja je u konkretnom slucaju nadležna (odnosno komunalnoj inspekciji gradske opštine), pa bi u tom smislu trebalo ponoviti pritužbu. Pored toga, ne znam ni kada ste inspekciju zvali i kada je ona stigla po Vašem pozivu – da li u trenutku kada se na nesumnjiv nacin moglo utvrditi da iz komšijinog stana dopire buka preko odredjene granice tolerancije (kada bi oni mogli da utvrde uznemiravanje i samim tim intervenišu), ili su možda stigli baš u trenutku kada je komšija pravio pauzu u svojim aktivnostima, te iz tog razloga uopšte nisu bili u mogućnosti da reaguju na pravi nacin.

U svakom slucaju, nadležnost komunalnih inspekcija utvrdjena je Zakonom o komunalnim delatnostima, a Odlukom o komunalnoj inspekciji („Sl. list grada Beograda“ br. 18/92) razgraničene su nadležnosti komunalnih inspekcija gradskih opština i komunalne inspekcije grada.

U skladu sa podelom nadležnosti koja je izvršena na osnovu navedene Odluke o komunalnoj inspekciji, komunalne inspekcije gradskih opština ovlašćene su da, izmedju ostalog, vrše nadzor i kontrolu nad sprovodjenjem različitih odluka koje je donela Skupština grada. Jedna od njih je i Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. Drugim rečima, u nadležnosti komunalnih inspekcija gradskih opština je kontrola i intervenisanje u slučaju pravljenja buke u stanovima koja ugrožava ostale stanare (bilo kakve vrste buke – radio, TV, muzičkim uredjajima, pevanjem, sviranjem u stanu ili, pak, upotrebom različitih mašina). To podrazumeva i kontrolu poštovanja kućnog reda za vreme odmora, tj. u periodu od 13,00 do 17,00 i 22,00 do 05,00 časova.

Na osnovu navedenog, jedino što mogu da Vas posavetujem u pogledu Vašeg problema je sledeće:

Pretpostavljam da buka koju Vaš komšija proizvodi svojim ponašanjem smeta i Vašim komšijama isto koliko i Vama. Stoga Vam predlažem da se organizujete i podnesete zajedničku prijavu, koja će, samim tim što je potpisana od strane više lica imati malo veću težinu, pa bi po njoj nadležni organ trebao da reaguje utoliko pre nego kada je u pitanju pojedinačna prijava. Pri tom, bitno je da se obratite odeljenju komunalne inspekcije opštine na kojoj stanujete. Ona je, kao što sam već navela, nadležna da reaguje po pritužbama gradjana o remećenju reda u stambenim zgradama i ona je ta koja je ovlašćena da preduzme odgovarajuce mere ukoliko utvrdi postojanje ponašanja koje remeti kućni red.

U svakom slučaju, budite uporni – reagujte svaki put kada komšija svojim aktivnostima pravi buku koja prelazi granicu tolerancije, bilo da to čini prosto galamom u alkoholisanom stanju, bilo da, kako kažete, koristi burgije, testere i slicno. Moža ćete redovnim prijavljivanjem buke i zajedničkom akcijom uspeti da rešite, ili da bar ublažite problem koji Vam komšija svojim ponašanjem prouzrokuje. Nekih drugih rešenja, na žalost nema. Pokretanje sudskog postupka, recimo po tužbi zbog uznemiravanja u mirnom korišćenju stana, ili možda pokretanje nekog prekršajnog postupka teško da bi urodilo plodom. O tome eventualno razmislite tek nakon obraćanja nadležnoj opštinskoj komunalnoj inspekciji, ukoliko nakon njihove intervencije ne uspete da rešite problem. Naravno, o tome se ipak posavetujte sa stručnim licem koje će procenom svih činjenica i uvidom u izveštaje inspekcije moći da Vam pruži pravilan savet u pogledu celokupne situacije i Vašeg eventualnog daljeg delanja.

Biljana Đerić, advokat