Pre 2meseca u toku voznje malo posle pesackog prelaza koji se nalazi u potpunom mraku, gde semafor nije radio (trepcuce zuto), pesak je samo izasao na ulicu i ja sam ga udario kolima. Bile su lakse povrede pesaka i manja materijalna steta na kolima. Alkotestiran sam na 0. A vozio sam oko 40km/h. Pesak je nosio kapuljacu, posto je padala kisa i slusalice u usima. Ovih dana mi je stigao poziv za prvi sud, zbog krivicnog dela 289, st.3/1 K3 – hteo bih da Vas pitam ako mozete da mi date infomacije o ovom clanu, sta bih mogao da ocekujem. Da li bi trebalo da uzmem advokata? Hvala unapred,

Postovani,

U pitanju je krivicno delo Ugrozavanje javnog saobracaja, u pitanju je krivicno delo, za koje se uglavnom dobija uslovna osuda u zavisnosti od osudjivanosti. Ukoliko niste “problematican” vozac mozete pitati Tuzilastvo da se nagodite, odnosno da se prema vama primeni Oportunitet, na sajtu mozete pronaci tekst koji pojasnjava sta je to zapravo. Stav 3. ukazuje da ste krivicno delo ucinili iz nehata, sto Vam dodatno olaksava situaciju, sankcija koju predvidja Zakon je novcana kazna ili zatvor do jedne godine. Dakle, ne treba preterano da se brinete, ukoliko niste osudjivani “previse” ili niste pod nekim uslovom, ali najbolje bi bilo da oportunitetom resite svoj problem, ukolko je to moguce, jer se na taj nacin ovo krivicno delo, pod pretpostavkom da Vas sud oglasi krivim, ne unosi u Vasu kaznenu evidenciju..

Procenite sami da li Vam treba advokat, jer krivicna dela bih mogao da uporedim sa drogom I zabludom o podeli na lakse I teze droge, dakle kao sto nema lakih droga, tako nema ni lakih krivicnih dela, jer nikada ne mozete da znate sta iz svega toga moze da proistekne, na sudjenju, odnosno posle sudjenja, dakle lako se za okrivljenog moze izroditi nesto sto mu nije po volji, pa zbog tog razloga smatram neumesnim da se izjasnjavam po pitanju branica kako Vama tako i drugim korisnicima.

Srecno !

Pro Bono