Postovani,nezakonito sam udaljen sa posla, tacnije vlasnik mi je samo rekao da dodjem po radnu knjizicu i kako sam dobio otkaz. Posto nisam hteo da potpisem sporazumni raskid ugovora o radu, jer je prekrsen zakon, poslodavac je krenuo sa ucenama i pretnjama. Odlucio sam da bar zastitim svoj integritet davajuci otkaz, Ali do dana danasnjeg nisam dobio resenje. Uzgred bio sam i zrtva mobinga, ali da ne sirim pricu… Kao covek koji jos uvek veruje u pravdu i pravnu drzavu, obracam vam se sa zeljom da mi savetodavno pomognete, tacnije predlozite sta da uradim i kome da se obratim? Srdacno

Poštovani,

Ukoliko ste otkaz dali u pisanom obliku, vezuje Vas otkazni rok od 15 dana pre dana koji ste naveli za prestanak radnog odnosa kod poslodavca. Nakon isteka otkaznog roka poslodavac je svakako u obavezi da Vam dostavi Rešenje o prestanku radnog odnosa takođe u pisanoj formi, a koje obavezno sadrži obrazloženje i pouku o pravnom leku.

Napred pomenuto rešenje u kom se vidi osnov prestanka radnog odnosa (u Vašem slučaju to je u skladu sa čl. 178 Zakona o radu -otkaz od strane zaposlenog) poslodavac ima obavezu da Vam dostavi lično, u prostorijama poslodavca, odnosno na adresu Vašeg prebivališta ili boravišta, tako da predlažem da sačekate još nekoliko dana (nakon dana kada Vam je istekao otkazni rok) u kom bi rešenje eventualno došlo na Vašu kućnu adresu. Ukoliko se to ne dogodi, slučaj prijavite inspekciji rada koja će izvršiti uvid u Vašu dokumentaciju i na taj način utvrditi da li dato Rešenje postoji, kao i da li Vam je uredno zaključena i predata radna knjižica. Zapisnik Inspekcije rada može poslužiti kasnije i kao dokaz u prilog činjenici da poslodavac nije raskinuo radni odnos u skladu sa zakonom.

Dakle, Vašeg bivšeg poslodavca u svakom slučaju možete tužiti u parničnom postupku za nezakoniti prestanak radnog odnosa, zlostavljanje na radu (mobbing) i tražiti vraćanje na rad i naknadu štete.

I još jednom da napomenem, za svaki slučaj, ukoliko otkaz niste predali u pisanoj formi, a ne dolazite na posao to poslodavac može tretirati kao povredu odnosno nepoštovanje radne discipline i iskoristiti slučaj i otkazati Vam ugovor prema članu 179. Zakona o radu.

S poštovanjem,

Radmila Ješić, dipl. pravnik

Stručni saradnik za radno pravo