Postovani, Imam problem oko Evropskog suda za ljudska prava, naime imam predstavku pred sudom i sud je poslao Vladi srbije na izjasnjenje, a meni uputio pismo u vezi pravnog zastupanja u vezi sa pravilom suda 36 stavovi 2 i 4, meni su napisali da podnosilac predstavke mora da ima advokata. Kako nemam novaca dovoljno za advokata, a dosad sam uspesno zastupao svoja prava ,ne bih voleo da sud odbaci moj predmet, pošto ne mam novaca. Da li mi mozete reci da li ja moram imati advokata, ako moram da li mogu od suda da trazim da ga oni plate, ili sta već ?

Poštovani,

Postupak pred ELJSP može se otpočeti bez pravnog zastupnika, kao što znate. Međutim , u određenoj fazi postupka, Sud može zatražiti od stranke da nađe pravnog zastupnika, kao što se to desilo u vašem slučaju, pošto je sud predstavku podneo vladi na izjašnjenje.

Preporučujemo da u ovoj fazi postupka uzmete pravnog zastupnika koji i ne mora biti advokat, zavisno opet od faze postupka u kojoj se vaš predmet nalazi. Pošto o vašem predmetu nemamo bližih informacija upućujemo vas na Evr. Konvenciju i Praksu Suda radi razjašnjenja vašeg trenutnog statusa, ili nam se obratite ponovo sa kratkim istorijatom predmeta i najvažnije navedite fazu postupka u kojoj se predmet nalazi.

Takođe u odgovoru na drugi deo vašeg pitanja, od suda možete tražiti da vam troškove zastupanja pokrije zbog slabog imovnog stanja. Kakva će odluka suda biti ne možemo znati, ali treba da znate da ta mogućnost postoji.

Troškove zastupanja možete zatražiti i posle eventualne presude u vašu korist.

Nadamo se da smo bili od pomoći.

Slobodan Radovanović, dipl. pravnik

Advokatska kancelarija Savić