Interesuje me kada nastaje zastarelost,sto se tice ovog slucaja? Vodjen postupak protiv nn lica za nanosenje teskih telesnih povreda,lice nn se odazivalo pozivima suda i posle 3 godine je lice nn dobilo od suda obavestenje da je zbog nedostatka dokaza postupak obustavlja.posle od prilike godinu dana dolazi novi poziv.kada je tome kraj,tj kada nastupa zastarelost ovo postupka,tj posle kog vremena,godina.HVALA UNAPRED.

Postovani,

Ukoliko je Sud doneo Resenje o obustavi postupka, a isto postalo pravosnazno, nema razloga da Vas Sud poziva vezano za ovaj predmet. U Vasoj situaciji verujem da je osteceni preuzeo gonjenje, pa Vas sad Sud poziva po njegovoj krivicnoj tuzbi, jer je verujem kako vec rekoh preuzeo gonjenje, a na sta je imao pravo nakon prijema Resenja o obustavi postupka i to u roku od osam dana.
Sto se tice zastarelosti ovog dela, zakon kaze :“ Apsolutna zastarelost krivicnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne dvostruko vreme koje se po zakonu trazi za zastarelost krivicnog gonjenja“.
Imajuci u vidu cinjenicu da je za ovo krivicno delo propisana kazna zatvora do pet godina, ukoliko je u pitanju delo teska telesna povreda  iz člana 121 st.1.
Član 103 stav 1 tač. 4  kaze:“ Ako u ovom zakoniku nije drukčije određeno, krivično gonjenje ne može se preduzeti kad protekne  deset godina od izvrsenja krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći kazna preko pet godina zatvora!. „

Biljana Lekić dipl. pravnik