Postovani, bila sam u braku god dana, predala sam zahtev za sporazumni razvod braka, nemamo zajednicko stecenu imovinu a trenutno sam u 8 mesecu trudnoce, medjutim moj suprug – uskoro bivsi preti da ce da trazi starateljstvo nad detetom. Interesuje me da li ce dete pripasti njemu ili meni? Ja trenutno ne radim u ovom stanju ali svakako hocu posle porodjaja.

Poštovana,

Budući da ste se odlučili za sporazumni razvod braka da biste u tome uspeli neophodno je da predlogom za sporazumni razvod braka obuhvatite i dva „podsporazuma“: psimeni sporazum o vršenju roditeljskog prava i pismeni sporazum o deobi zajedničke imovine (čl. 40. st. 2. Porodičnog zakona). Budući da zajedničke imovine nemate, nije ni potrebno da pravite sporazum o deobi, ali što se tiče vršenja roditeljskog prava (odnosno „starateljstva“ nad detetom) biće neophodno da se o tome sporazumete s obzirom na to da rođenje deteta predstavlja izvesnu činjenicu koja će se sasvim izvesno dogoditi pre okončanja postupka sporazumnog razvoda braka. Vršenje roditeljskog prava možete dogovoriti kao zajedničko ili kao samostalno (čl. 40. st. 3. PZ). Ovde bih Vam skrenuo pažnju da se u porodičnopravnim postupcima sud uvek vodi najboljim interesom deteta i da može u presudi o razvodu braka odlučiti drugačije nego što ste se Vi sporazumeli o poveravanju deteta ukoliko oceni da je to u najboljem interesu deteta (čl. 225. st. 1. PZ).

Ukoliko ne uspete da se dogovorite oko ovog pitanja smatraće se da je predlog za sporazumni razvod braka neuredno podnesen i sud će Vas uputiti da podnesete novi predlog koji će sadržati sporazum o vršenju roditeljskog prava. Sud će Vam odrediti i rok u kojem možete da podnesete novi predlog. Ukoliko ne uspete da se dogovorite oko ovog pitanja sud Vam neće dozvoliti sporazumni razvod, već ćete to moći učiniti jedino putem tužbe za razvod braka. U tom slučaju će sud u presudi o razvodu braka odlučiti o tome kojem će roditelju biti povereno dete, vodeći se njegovim najboljim interesom.

Vaš Mladi Pro Bono