Poštovani, imam jedno pitanje, tiče se Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, konkretno, sticanje prava svojine održajem. Žitelji smo naselja Čardak, Sremska Kamenica, živimo u sklopu građevinske firme “Partizanksi put“. U njihovim objektima(barake građene za smeštaj zaposlenih) živimo 25 godina, moji roditelji su radnici u pomenutom preduzeću.Firma je u državnom vlasništvu, tj, poništena je privatizacija, i firma se trenutno nalazi u restrukturiranju. Trenutna situacija u naselju je blago rečeno, očajna, firma nema struju, isključena zbog neizmirenog duga. Živimo u tim baraka bez struje, a uskoro i bez vode. Tražili smo od Elektrovojvodine, da nam omogući privremeni priključak, ali su odbili uz obrazloženje da nismo vlasnici zemljišta. Mene interesuje, da li mi možemo da steknemo pravo na objekat, ili zemljište na kome se nalazi baraka.Možda postoji i drugo rešenje, u vidu otkupa? Unapred zahvalan

Poštovani,

Da bi stekli pravo svojine na nepokretnosti održajem, potrebno je da su ispunjeni neki uslovi. Pravo svojine na nepokretnoj stvari se stiče održajem protekom roka od 10 godina od dana ulaženja u posed, ali samo pod uslovom da je državina bila zakonita i savesna. A ako je bila samo savesna, onda je potreban rok od 20 godina. Zakonita državina podrazumeva da je postojao neki pravni osnov – na primer, ugovor o kupoprodaji, nasledjivanje itd. A Vi niste napomenuli koji je pravni osnov vašeg boravka u tim objektima, tako da pretpostavljamo da takvog osnova nema. Što se tiče uslova da državina (posed) bude savesna, ni taj uslov niste ispunili, jer da bi osoba imala savesnu državinu, potrebno je da nije znala, niti je mogla da zna da nije vlasnik ( na primer, osoba A kupi stan od osobe B koja je nevlasnik, a osoba A to nije znala niti je mogla znati, te opravdano veruje da je stekla svojinu na stanu kupujući ga od vlasnika). A Vi ste naravno znali da ti objekti ne pripadaju vama, nego fabrici.

Ne možete da steknete nikako pravo svojine na tim objektima održajem, jer bi to značilo da svako, prostom okupacijom neke nepokretnosti, može da stekne pravo svojine. Što se otkupa tiče, to je već stvar o kojoj sopstvenik tih objekata odlučuje, i to nije na vama.

Jedini savet koji Vam možemo dati a vezan za isključenje struje je taj, da možete u subjektivnom toku od 30 dana ( od dana kada ste saznali da vam je električna energija isključena) podignete tužbu protiv Elektrovojvodine, za ometanje državine. Iako niste vlasnik, Vi ste držalac i možete da ih tužite državinskom (posesornom) tužbom, jer ste Vi tu struju koristili kao držalac objekta. 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono