Posle očeve smrti XXXX godine, nas trojica braće, odrekli smo se nasleđa u korist majke. Ja sam ih primorao da to uradimo, zato što sam htio da uzmem kredit i trebala mi je hipoteka, pa smo na brzinu to uradili. A nismo podjelili imovinu, zato što nisu bili rješeni imovinski odnosi sa nekima od komšija oko precizne granice. Majka mi je dala punomoć na dio voćnaka te sam ga dao pod hipoteku i uzeo kredit, koji sam uredno otplatio. Ja i jedan brat bi htijeli da poništimo ugovor o odricanju i podjelimo ostavštinu na jednake dijelove, zato što nas majka već godinama ucjenjuje, provocira i sad hoće sve da prepiše na trećeg brata. Ima li šanse da se ugovor poništi i kako? Unaprijed zahvalan i pozdrav!!!

Poštovani,

Ukoliko ste se odrekli svog naslednog dela u korist Vaše majke, ona je postala nosilac prava svojine na celokupnoj imovini. Smatra se da nikada niste ni bili naslednik. Vaša majka može slobodno raspolagati svojom imovinom na način na koji ona želi i kom god pravcu želi.

Član 214. Zakona o nasleđivanju Republike Srbije, govori da je izjava o odricanju od nasleđa neopoziva. Naslednik koji se odrekao nasleđa može zahtevati poništaj izjave o odricanju od nasleđa, samo ako je ona posledica prinude, pretnje, prevare ili zablude. Pri tom, odricanje od nasleđa ne može biti delimično.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono