Postovani, zelela bih da pokrenem proces za razvod braka i s obzirom na specificnost moje situacije zanima me koji je postupak. Moj suprug je drzavljaninn Hrvatske i tamo i zivi. Ja sam drzavljanka Srbije i zivim u Beogradu. Brak smo sklopili u julu 2010. u Njujorku. Mozete li me posavetovati gde da podnesem zahtev i koliko je proces komplikovan (nemamo zajednicku imovinu, niti decu)?

Poštovana,

tužbu za razvod braka možete podneti pred osnovnim sudom na čijem području imate prebivalište, odnosno boravište u trenutku podnošenja tužbe. Zakon o rešavanju sukoba zakona sa propisima drugih država (u daljem tekstu ZMPP) u čl. 61. st. 1. tačka 2. predviđa nadležnost našeg sudstva u slučaju kada je tužilac državljanin Republike Srbije, odnosno kada ima naše državljanstvo.

Kada je tužba podneta i prihvaćena od strane suda, ostaje da se odredi po pravu koje države će se ocenjivati ispunjenost uslova za razvod braka. I ovde zakonske odredbe idu u Vašu korist jer je predviđeno da će razvod braka biti dozvoljen ukoliko se ispune uslovi koji predviđaju prava obe države čiji su supružnici državljani – dakle, pravo Srbije i Hrvatske (čl. 35. st. 2. ZMPP). Međutim, ukoliko odredbe hrvatskog zakona iz nekog razloga ne bi dozvolile razvod braka, uslovi za razvod braka će se ceniti samo prema našem pravu budući da Zakon predviđa tu mogućnost za slučaj da je jedan od supružnika naš državljanin (čl. 35. st. 3. ZMPP). Što se tiče odredaba kojima je u Hrvatskoj regulisan razvod braka, sud je dužan da po službenoj dužnosti sazna njihovu sadržinu i Vi niste u obavezi da dostavite sudu sadržinu njihovog prava, ali ukoliko želite i imate mogućnosti za to, možete sudu podneti javnu ispravu o sadržini hrvatskog prava u ovoj materiji (čl. 13. ZMPP). Ipak, pravo Republike Hrvatske je za naše sudove lako saznatljivo pogotovo što postoje i konvencije kojima je uređena materija pravne pomoći između ove dve države.

Što se tiče uslova za razvod braka koje naše pravo traži, oni su bliže određeni čl. 41. Porodičnog zakona koji kaže da „svaki supružnik ima pravo na razvod braka ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika“.

Vaš Mladi Pro Bono