Pitanje: Poštovani,mene zanima sledeće : Otac je napisao testament o doživotnom izdržavanju u kome meni ostavlja svu pokretnu i nepokretnu imovinu, ugovor je naravno overen u sudu. Ali pošto on ima sina iz prvog braka a njemu nije ostavio ništa, zanima me da li je moguće taj testament oboriti? Unapred zahvalna.

Poštovana,

 

Ne postoji testament o doživotnom izdržavanju kao pravna kategorija, već samo testament ili ugovor o doživotnom izdržavanju. Vi ste ovde verovatno mislili na ugovor o doživotnom izdržavanju. Naime, da je u pitanju testament, i da je Vaš otac vama testamentom ostavio svu imovinu, Vaš polubrat bi kao nužni naslednik imao pravo na polovinu onoga što bi mu po zakonu pripalo, te bi imao pravo da Vam postavi obligacionopravni zahtev, tj zahteva novčani ekvivalent svog nužnog dela. Ali to samo u slučaju testamenta.

Ako je u pitanju ugovor o doživotnom izdržavanju, i Vaš otac Vama ostavi sve ovim ugovorom, verovatno se sećate da je sudija prilikom overe pročitao vama taj  ugovor i upozorio vas da ona imovina obuhvaćena ugovorom o doživotnom izdržavanju ne ulazi u zaostavštinu ostavioca (Vašeg oca), te da se njome ne mogu namiriti nužni naslednici. Dakle, Vaš brat ne može da obori ugovor o doživotnom izdržavanju i zahteva nužni deo, to može jedino u slučaju testamenta.

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono