Poštovani , Recite mi, ako je kupljen stan u vreme dok je žena živela vanbračnoj zajednici i bila prijavljena na adresi kod svog vanbračnog partnera i tada kupila stan na svoje ime da li može on sada u trenutku rastanka da traži polovinu stana?? Kako se ovo pitanje može rešiti, da se ona zaštititi od takvog nekog dogadjaja?? Ubrzo po kupovini joj je adresa stanovanja promenjena na adresu gde je stan kupula.

Poštovani,

Osim u pogledu nasleđivanja, Porodični zakon izjednačava bračnu i vanbračnu zajednicu života.

Imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u toku trajanja zajednice života u vanbračnoj zajednici predstavlja njihovu zajdeničku imovinu. Vanbračna zajenica i zajednički rad na sticanju imovine su neophodni uslovi za postojanje zajedničke imovine vanbračnih partnera.

Postoje dva načina da se izvrši podela te imovine, jedan je putem sporazuma, zaključenjem ugovora o deobi zajdničke imovine, overen od strane suda ( u ovom slučaju postoji saglasnsot ugovornih strana) , a drugi način je podnošenjem tužbe radi deobe zajednične imovine i pokretanjem sudskog postupka pred nadležnim sudom.

Vanbračni partner tužbom bi mogao da traži da se utvrdi njegov udeo u imovini, odnostno stanu. Morao bi da dokaže da je stan stečen zajedničkim radom i da je u trenutku sticanja stana postojala zajednica života.

Ako i dalje imate dileme, slobodno nas kontaktirajte.

Vaš Mladi Pro Bono