Muž i ja smo u braku već par meseci i imamo malu bebicu od mesec dana i malo više. Interesuje me, da li je moguće da ja ocu deteta ili da otac da meni saglasnost o održavanju i starateljstvu iako u smo u braku? Molim vas hitno mi odgovorite !!! Unapred hvala.

Poštovana,

 

Ukoliko sam dobro razumela Vaše pitanje, zanima Vas da li roditelji, iako su u braku mogu samostalno vršiti roditeljsko pravo. Prema važećem  Porodičnom zakonu roditelji roditeljsko pravo vrše zajednički i sporazumno kada vode zajednički život.

Što se samostalnog vršenja roditeljskog prava tiče, a shodno čl. 77. Porodičnog zakona, ono je moguće u sledećim situacijama:

(1) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada je drugi roditelj nepoznat, ili je umro, ili je potpuno lišen roditeljskog prava odnosno poslovne sposobnosti.

(2) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava.

(3) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a nisu zaključili sporazum o vršenju roditeljskog prava.

(4) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život, a zaključili su sporazum o zajedničkom ili samostalnom vršenju roditeljskog prava, ali sud proceni da taj sporazum nije u najboljem interesu deteta.

(5) Jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo na osnovu odluke suda kada roditelji ne vode zajednički život ako zaključe sporazum o samostalnom vršenju roditeljskog prava i ako sud proceni da je taj sporazum u najboljem interesu deteta.

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono