Poštovani, imam problem koji se tiče naslednog dela. Posle smrti majke, otac je pokrenuo nasledni postupak. Moje dve sestre i ja, prihvatile smo se svojih naslednih delova i iste ustupile svom ocu. Jedni drugima nismo osporili pravo na nasleđe (tako glasi rešenje o nasleđivanju). Ubrzo posle toga je otac prodao kuću, bez našeg znanja, i dogovora sa nama. Čak sam u trenutku prodaje kuće, ja sa decom bila otišla od supruga, na šta otac nije želeo da mi pruži utočiste, pa sam tako bila primorana da se vratim kod supruga, da ne bi moja deca ostala na ulici, zajedno sa mnom. Mene interesuje, da li je on imao prava da proda kuću bez naše saglasnosti, i kako možemo da mu osporimo to što on zloupotrebljava naš nasledni deo od koga se nismo odrekle, a koji nam je ostao od majke, i ako se sada bude oženio, kome će imovina da pripadne? S poštovanjem! Hvala unapred!

Poštovana,

zaključujem iz vašeg pitanja da nije reč o odricanju od nasleđa  u korist vašeg oca, jer u tom slučaju smatra se da ste se vi prihvatili nasleđa i istovremeno ustupili nasledni deo Vašem ocu, čl. 216. Zakona o nasleđivanju, u tom slučaju on bi imao pravo da raspolaže kućom po slobodnom nahođenju, i bez Vaše saglasnosti. Međutim Vi tvrdite da se nasleđa niste odrekli, ali pretpostavljam da niste izvršili ni deobu nasleđene imovine, te Vam savetujem da to uradite kako bi tačno utvrdili deo koji Vam pripada(to pravo naslednika ne zastareva), sve do deobe naslednici zajednički upravljaju i raspolažu nasledstvom, i Vaš otac nikako ne bi mogao otuđiti kuću bez saglasnosti ostalih naslednika.

Što se moguće ženidbe Vašeg oca tiče, to nikako ne utiče na nasledstvo koje ste primili od majke. Vi ste vlasnik Vašeg dela, i to pravo Vam niko ne može uskratiti. Nakon smrti Vašeg oca, kao potencijalni naslednik pojavila bi se i njegova druga žena, koja bi sa Vama i Vašim sestrama bila pozvana na nasleđivanje kao zakonski naslednik prvog naslednog reda.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono