Moj sin ima 11 godina, i pre neki dan se gurkao sa drugaricom, ona je pala i slomila levu ruku iznad šake. Roditelji me nisu odmah obavestili već nakon četiri dana je zvala devojčicina baka(poznati advokat i opštinski funkcioner) i traži odštetu. Nije precizirala o kojoj se sumi radi, pa Vas molim da mi pomognete. Da li treba da platim odštetu i koliko? Napominjem da nije postojala nikakva namera da je gurne i time izazove štetne posledice.

Poštovana, 

Kako Vaše maloletno dete nije odgovorno, odgovaraćete Vi kao njegov roditelj i zakonski zastupnik za naknadu štete. Kolika će odšteta biti, to svakako ne možemo da kažemo. Ne postoji konkretna cena za pretrpljeni fizički i psihički bol, za naknadu čije štete će Vas verovatno tužiti. Mada, sud ima neku svoju praksu pri ocenjivanju naknade, pa možete se raspitati kakva je u Vašem slučaju. Mada, kako je baka devojčice adokat, verovatno će opredeliti troškove u tužbenom zahtevu uzimajući u obzir sudsku praksu, koja joj je kao advokatu poznata.

Što se tiče Vašeg pitanja da li trebate da platite, ne da ćete trebati, nego ćete morati da platite ako sud donese takvu odluku.

 

Mladi Pro Bono