Interesuje me sledeće: Naime, posle smrti osobe x ostalo je njeno dvoje dece i suprug( koji ima sina iz prvog braka). Pre otvaranja ostavinskog postupka preminuo je i spurg osobe x. Nakon toga pozvani smo na nasleđe nas dvoje( deca preminule) i sin supruga iz prvog braka. Interesuje me obzirom da nije suprug proglašen za naslednika, kakva prava ima njegov sin iz prvog braka na imovini preminule? Odnosno, da li i nas dvoje imamo pravo na naslednom delu supruga preminule?

Poštovani,

Odredba člana 3. Zakona o nasleđivanju kaže da naslediti može samo onaj ko je živ u trenutku ostaviočeve smrti, takođe je od značaja i odredba člana 212. gde se kaže da zaostavština prelazi po sili zakona na ostaviočeve naslednike u trenutku njegove smrti. Iz ovih odredbi možemo zaključiti da je suprug osobe x postao njen naslednik, pa će se u sastavu njegove  zaostavštine naći i ono što je nasledio od svoje supruge. Sprovešće se poseban ostavinski potupak  u kome će se raspravljati njegova zaostavština. Po podacima koje ste dali, mogu zaključiti da majku nasledjujete po 1/3 suprug, Vaš brat/sestra i Vi.

Niste pomenuli da li je suprug Vaše majke bio Vaš otac ili ne, to dosta menja situaciju. Očevi zakonski naslednici su njegova deca( bračna, vanbrčna),  deca uvek nasleđuju na  jednake delove. Ukoliko Vam nije bio otac, onda je njegov naslednik jedino njegov sin iz prvog braka. Napominjem, njegov sin ne može naslediti Vašu majku, posto nisu ni u kakvom srodstvu, ali indirektno  u njegovim rukama će se naći i imovina koju je preminuli suprug Vaše majke nasledio od nje.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono