Pitanje: Moji roditelji su se razveli pre dve godine. Dodeljen sam majci.On nije uplatio ni jednom alimentaciju. Želeo bih da znam svoja prava. Da li on ima pravo da ne uplaćuje alimentaciju sve dok ja ne odem kod njega a ja ne želim da provodim vreme sa njim?Odgovorite mi što pre. Hvala unapred

Poštovani,

Prepostavljamo da je presudom suda utvrđena obaveza Vašeg oca da isplaćuje alimentaciju. Ta obaveza nema veze sa tim da li i koliko Vi provodite vremena sa Vašim ocem. On je dužan da na osnovu presude plaća tu alimentaciju, ali kako to ne čini, Vi možete ( odnosno Vaša majka kao Vaš zakonski zastupnik ukoliko niste punoletni), da pokrenete postupak izvršenja na osnovu izvršne isprave, tj presude za alimentaciju. Potrebno je da je presuda pravosnažna i izvršna, tj da je snabdevena klauzulama pravosnažnosti i izvršnosi koju vam stavljaju u sudu. 

Da biste pokrenuli postupak izvršenja na osnovu ove presude, potrebno je da napišete predlog za izvršenje na osnovu izvršne isprave u kome ćete se pozvati na presudu, i kao dokaz sudu dostaviti overenu fotokopiju presude.

 

Mladi Pro Bono