Imam ćerku iz prve vanbračne zajednice za koju plaćam alimentaciju X dinara. Iako sam nezaposleno lice i supruga iz drugog braka mi je u tom periodu bila trudna sa sadašnjim sinom od 3 god. Sada smo na ivici egzistencije a i dalje se trudim da obezbedim oba deteta, sami živimo kao podstanari. Supruga je zaposlena za stalno na minimalac, a ja se snalazim u nepoznatom gradu kako znam i umem bez ikakvog izgleda da se zaposlim negde za stalno . Za sina plaćamo privatni vrtić X dinara zbog njegovog zdravstvenog stanja – poremećaj govora. Moje pitanje je imam li prava da smanjim visinu alimentacije ili da je vise ne plaćam do stalnog zaposlenja? Unapred zahvalan.

Poštovani,

 

Prema čl. 164 Porodičnog zakona, visina izdržavanja može se smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka.

Na osnovu toga, Vi imate pravo da tražite smanjenje visine izdržavanja Vašeg deteta.

Prema čl. 160, izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. Mogućnosti dužnika izdržavanja zavise od njegovih prihoda, mogućnosti za zaposlenje i sticanje zarade, njegove imovine, njegovih ličnih potreba, obaveze da izdržava druga lica te drugih okolnosti od značaja za određivanje izdržavanja.

 

Skrećemo Vam pažnju i na odredbe čl. 162, gde se kaže:

 

(1) Poverilac izdržavanja može po svom izboru zahtevati da visina izdržavanja bude određena u fiksnom mesečnom novčanom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja.

(2) Ako se visina izdržavanja određuje u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja (zarada, naknada zarade, penzija, autorski honorar itd.), visina izdržavanja, po pravilu, ne može biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

(3) Ako je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.

 

Mladi Pro Bono