Postovani Sa ocem i majkom sam sklopila ugovor o dozivotnom izdrzavanju. Posle cetiri godine od potpisivanja ugovora otac je preminuo. Odrzana je ostavinska rasprava, na kojoj je konstatovano da se obustavlja ostavinski postupak iza pok. oca zbog nepostojanja imovine. Resenje je pravosnazno. Ono sto mene interesuje je da li ja sad mogu da se uknjizim u katastru nepokretnosti kao vlasnik imovine, s obzirom da je majka (hvala Bogu) ziva, i ako mogu kome prvo da se obratim, upravi javnih pihoda ili katastru nepokretnosti? Unapred vam se zahvaljujem.

Poštovana,

budući da ste ugovor o doživotnom izdržavanju sklopili sa Vašim ocem i majkom to znači da imovina koja je predviđena ovim ugovorom prelazi na Vas tek nakon što oba primaoca izdržavanja (Vaš pokojni otac i Vaša majka) umru. Dakle, u obavezi ste da izdržavate i Vašu majku do kraja njenog života i tek nakon toga ćete moći da postanete vlasnik imovine i da se uknjižite u katastru nepokretnosti.

Sa druge strane, Zakon Vam pruža mogućnost da se obezbedite na taj način što u katastru nepokretnosti možete upisati zabeležbu postojanja ugovora o doživotnom izdržavanju (čl. 199. Zakona o nasleđivanju). Na taj način se stvara pretpostavka da su sva treća lica upoznata sa postojanjem ugovora i to onemogućava opterećenje i otuđenje nepokretnosti na Vašu štetu.

Vaš Pro Bono