Postovani, da li mogu da brak ponistim iz razloga sto nismo uspostavili zajednicu zivota, naime od venčanja do danas je proteklo pola godine, od tog smo ziveli zajedno oko 2 meseca? I da li cu se u slucaju poništenja braka “osloboditi“ obaveze izražavanja supruge koja je nezaposlena?

Poštovani,

da bi se brak kao ništav poništio potrebno je podneti tužbu nedležnom sudu. U tužbi se navodi razlog za poništaj braka, što bi u Vašem slučaju bilo sklapanje braka bez namere za ostvarenjem zajednice života (čl. 32. Porodičnog zakona). Međutim, da bi se uspelo u ovom postupku potrebno je da se dokaže da ste Vi i Vaša supruga sklopili brak bez namere da zasnujete zajednicu života, što je u praksi veoma teško. Ideja ovog razloga ništavosti je da se sankcionišu oni brakovi koji su sklapani sa namerom da se ostvare neki drugi ciljevi, a ne oni koji se uobičajeno očekuju od braka (čest primer za ovo bi bio sklapanje braka zbog dobijanja državljanstva). U sudskoj praksi su se neretko pojavljivali slučajevi gde je sud odbijao da poništi brak iako supružnici nisu nikada živeli zajedno, ako je postojalo razloga da se poveruje da je brak zaključen zbog emotivne povezanosti supružnika.

Što se tiče Vašeg pitanja o posledicama poništaja u odnosu na izdržavanje, zakonsko je pravilo da obaveza izdržavanja postoji i nakon razvoda i nakon poništenja braka. Izuzetak od toga je da supružnik koji je u vreme sklapanja ništavog ili rušljivog braka znao za uzrok ništavosti odnosno rušljivosti nema pravo na izdržavanje (čl. 151. st. 2. PZ).

Vaš Pro Bono