Poštovani, Suprug i ja smo u braku X godine, a već X meseci ne živimo zajedno. Predali smo predlog za sporazumni razvod. Imamo dete od 8 meseci koje je sa mnom i u predlogu smo se izjasnili da će starateljstvo pripasti meni tj. majci. Međutim od suda smo dobili rešenje u kom piše da treba da ih obavestimo pismenim putem o iznosu alimentacije. Suprug je nezaposlen trenutno, a ja nisam upućena koji je iznos dovoljan za alimentaciju pa molim za savet. Hvala!

Poštovana,

O visini izdržavanja govori član 162. Porodičnog zakona Republike Srbije:

„(1) Poverilac izdržavanja može po svom izboru zahtevati da visina izdržavanja bude određena u fiksnom mesečnom novčanom iznosu ili u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja.

(2) Ako se visina izdržavanja određuje u procentu od redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja (zarada, naknada zarade, penzija, autorski honorar itd.), visina izdržavanja, po pravilu, ne može biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

(3) Ako je poverilac izdržavanja dete, visina izdržavanja treba da omogući najmanje takav nivo životnog standarda za dete kakav uživa roditelj dužnik izdržavanja.“

U članu 164. se navodi da se visina izdržavanja može smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono