Poštovani, moj slučaj je slijedeći. X.X.XXXX. sam se oženio za državljanku Republike Srbije. Brak je sklopljen u XXXX, Republika Srbija. Trenutno imam Hrvatsko državljanstvo i po nacionalnosti sam Hrvat, ali bez prebivališta u Hrvatskoj i samim time nemam riješeno ni zdravstveno niti ikakva prava jer nemam važeću osobnu kartu na koju bez prebivališta u RH nemam ni prava. Interesira me što mi treba za Srpsko državljanstvo i pod kojim uvjetima mogu tražiti dvojno državljanstvo, pošto smo odlučili živjeti u Turiji kod moje supruge. Hvala unaprijed.

Poštovani,

Da biste dobili državljanstvo Republike Srbije potrebno je da prođe najmanje tri godine otkako ste u bračnoj zajednici sa državljankom Republike Srbije i da Vam je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji. Tada podnosite zahtev uz koji prilažete

a)     Overenu kopiju odobrenja za stalno nastanjenje u Republici Srbiji (overa može biti izvršena od strane opštine ili suda)

b)      Izvod iz matične knjige rođenih

c)      Izvod iz matične knjige venčanih (ne stariji od 6. Meseci kao dokaz da ste najmanje tri godine u bračnoj zajednici)

d)     Potpisana izjava da Republiku Srbiju smatrate svojom državom

e)     Fotokopiju lične karte za strance

f)      Dokaz o uplaćenoj taksi

Zahtev se podnosi, lično ili preko punomoćnika,  organu unutrašnjih poslova po mestu prebivališta odnosno boravišta podnosioca zahteva. O zahtevu odlučuje ministarstvo unutrašnjih poslova

Nevezano za bračno stanje, državljanstvo biste mogli dobiti iako ste tri godine neprekidni imali prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji. Više o sticanju državljanstva možete pročitati na sledećem linku http://www.besplatnapravnapomoc.rs/prilozi-saradnika/uslovi-i-postupak-sticanja-drzavljanstva-republike-srbije/ .

Srdačno, Mladi Pro Bono